Een hyper-Amerikaans bombarieboek, en om die reden amusant om te lezen.
Het kille hart is een spannende detective over een seriemoordenaar die hele gezinnen vermoord tijdens natuurrampen. Dat klinkt wellicht als een wat ongeloofwaardig plot, maar het boek en het verhaal zitten aardig in elkaar en is grotendeels gesitueerd in New Orleans tijdens Hurricane Katrina. De hoofdpersoon, Amaya Salazar is interessant en zoals het een goede detective betaamd ook nogal getroebleerd. Dat levert veel aanknopingspunten op voor een waanzinnig verhaal.
Dusdanig waanzinnig dat het enerzijds ongelooflijk creatief en kundig in elkaar is gezet, maar ook dusdanig waanzinnig dat het realisme nogal lijdt onder de creativiteit van de auteur: Een bizarre psychopathische seriemoordenaar, een in overtreffende trap bizarre voodoo-achtige duivelse geest die meisjes ontvoert en zombies van ze maakt én ook nog eens een in hoge mate bizarre jeugd (in Spanje) van de hoofdpersoon die voortdurend verbonden blijkt met de zaken die onderzocht worden (in Amerika). Kortom: een vrij hysterisch boek, wat om die reden weinig realistisch is, maar om de zelfde reden desalniettemin behoorlijk interessant om te lezen.
Ik ga weer even een beetje tot adem komen en maak een mentale aantekening dat ik niet al te vaak voor zo'n hyper-Amerikaans bombarieboek moet kiezen. Drie sterren.