Waanzinnig creatief boek over rouwverwerking, zoiets heb je nog nooit gelezen. Beloofd!
Dit is nogal een moeilijk boek om te recenseren. Vooropgesteld: ik heb het graag gelezen en het las behoorlijk vlot. Gaandeweg het lezen wordt het je duidelijk dat je op een verkeerd been wordt gezet. Of toch niet? Dit doet de auteur knap. Het is sowieso waanzinnig knap dat je een boek over rouwverwerking kunt schrijven en dan in alle ernst een buitenaards ei een van de twee hoofdrollen van het boek laat vervullen. En dat het dan nog een geloofwaardig boek is ook.
Dit maakt het overigens wel een dusdanig ongebruikelijk boek, dat ik wat worstel met een eindoordeel. De kritieken op dit boek zijn behoorlijk positief (met gemiddeld meer dan vier sterren) en dat begrijp ik goed. Het is ook terecht, al vind ik die score persoonlijk wat aan de hoge kant. Daarvoor waren de ondersteunende karakters eigenlijk te vlak en zaten er te veel kort-door-de-bochtjes in de verhaallijn. Desondanks geef ik toch vier sterren, vanwege de prettige schrijfstijl, de uitstekende Nederlandse vertaling van dit boek (echt: complimenten, hier kunnen veel vertalers een voorbeeld aan nemen!) en de absoluut originele invalshoek die de auteur heeft gekozen.