Schuilplaats
Soms dan stap ik even buiten mijn comfortzone en lees ik een genre wat me normaal gesproken niet zo trekt. En oorlogsdrama's zijn zo'n genre wat ik normaal gesproken niet zo gauw zou oppakken. Maar dit boek heeft me zowaar op een positieve manier verrast.
Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog en draait rond twee tieners die in deze moeilijke tijd proberen te overleven. Ze vinden hun toevlucht bij Ignatius Oliver en zijn boekhandel. Er ontstaat een bijzondere vriendschap maar elk heeft zo zijn eigen geheim.
De meeste oorlogsromans die ik heb gelezen draaiden voornamelijk om joodse gezinnen die probeerden te overleven maar Schuilplaats is een ander soort roman. David Baldacci legt in dit boek meer de nadruk op de verschillen tussen en rijk en arm tijdens de oorlog.
Soms las het verhaal bijna als een young-adult misschien omdat de hoofdpersonages tieners zijn of omdat het taalgebruik zo toegankelijk was. Maar er zitten heftige scènes en dan besef ik me dat dit toch echt geen young-adult is. En ik heb tijdens het lezen ook nog wel wat dingen geleerd die ik niet wist. Heel interessant om te lezen hoe georganiseerd men te werk ging om mensen naar de schuilkelders te krijgen. Hoe blokhoofden met gevaar voor eigen leven hun lijst met mensen afwerkten om er voor te zorgen dat iedereen veilig was.