Vrijheid volgens Isaiah Berlin
Ontwikkelingen in onze samenleving motiveert mij om na te denken over democratie en rechtstaat, leven in vrijheid, mensenrechten en internationaal recht. Ik heb daarbij een onderzoekende houding en dit maakt mij meer bewust van mijn morele opvattingen. Het boek van Berlin kan ik van harte aanbevelen als je (zelf)onderzoek wilt doen.
Het fundamentele onderscheid tussen positieve en negatieve vrijheid is het duidelijkst beschreven door de Britse filosoof Isaiah Berlin (1909-1997). Negatieve vrijheid is de afwezigheid van externe beperkingen of bedreigingen. Het is vrij zijn van iets: van regels en vooral van overheidsbemoeienis.
Positieve vrijheid is het vermogen van mensen om dingen te verwezenlijken: om zich te ontwikkelen, controle te hebben over hun eigen leven, en morele en ethische keuzes te maken. Het fundament van positieve vrijheid is het menselijk vermogen om zichzelf en de eigen behoeften te herkennen in anderen.