Over identiteit

Bob Akkermans 16 februari 2025
Het lezen van dit boek heeft mij de nodige tijd, aandacht en energie gekost maar dat was het meer dan waard. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip 'identiteit'.

Arnon Grunberg schrijft in de Volkskrant het volgende over identiteit: "Is niet alle identiteit een fantasma, een fantasie van de ander?
 Identiteit is een vorm van fictie. Het getuigt van realisme te beseffen dat jouw identiteit een product is van de cultuur, van de fantasieën die anderen op jou projecteren.
 Identiteit is niet alleen andermans fantasie die aan je is blijven hangen maar ook een poging samenhang aan te brengen in al die vreemde fantasieën, in het gebrek aan homogeniteit. Worden we niet allemaal geobjectiveerd, tot object gemaakt, en is dit niet even onvermijdelijk als de dood?

De fantasie van de ander is een voorwaarde om een sociaal wezen te zijn en een middel om je gelukkig tot de ander te verhouden en tot jezelf zonder jezelf al te veel afhankelijk te maken van het verlangen van de ander. Zoals je ten dele je eigen verlangen bent, ben je ook het verlangen van de ander. Zo wordt de blik van de ander levensbevestigend. Wij zijn de fantasie van degene die naar ons kijkt, soms hebben we die fantasie geheel geïnternaliseerd, soms slechts gedeeltelijk. (Bron: Arnon Grunberg, Volkskrant, 4-11-2024)

Meer recensies van Bob Akkermans