Fantastisch boos

#BoekenBeyne 21 juni 2020
Ze verliest haar zus aan kanker en mag haar neefjes nooit meer zien. Dit autobiografische feit heeft Bibi Dumon Tak gebruikt om een woedende roman te schrijven: De Dag Dat Ik Mijn Naam Veranderde. Haar bijna dove zusje krijgt kanker, heeft een akelige scheiding achter de rug van een nog akeliger controlefreak en de familie worstelt met verleden en gevoel. Hoewel het boek de boosheid laat invoelen, is er ook voldoende liefde, verbazing, moed en humor. De verwensingen die de schrijfster adresseert aan de ex van haar zus, wiens naam ze niet wil noemen maar wie ze onuitputtelijk en creatief allerhande narigheid toewenst, verdienen een speciale vermelding (‘Moge de lucht die hij inademt bevolkt zijn met vliegjes’ of ‘Mogen de hoofdluizen van alle werelddelen zich vermenigvuldigen op zijn kruin’). Verwensingen en boosheid passen lekker bij elkaar en in ‘De Dag Dag ik Mijn Naam Veranderde’ brengen ze, gek genoeg, lucht.
Ik vind het een fantastisch boek, een aanrader. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Het boeit van A tot Z en zet je aan het denken over de mens in al zijn bizarre vormen. Heerlijk en heerlijk boos. Ik waardeer het boek met een #BoekenBeyne 9.

Meer recensies van #BoekenBeyne