Lezersrecensie
Het food for life kookboek
Recensie van:
Het food for life kookboek
Eet jezelf gezond: meer dan 100 makkelijke recepten met groenten in de hoofdrol
Auteur :
Tim Spector
Tim Spector is hoogleraar Epidemiologie aan het King’s College in Londen en bestsellerauteur van o.a. Food for life. Hij is vooraanstaand wetenschapper en pionier op het gebied van onderzoek naar het microbioom.
Tim Spector is een van de oprichters van ZOE, een gezondheidsplatform dat als doel heeft om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar concrete voedingsadviezen.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback ontvangen van uitgeverij Kosmos in ruil voor mijn recensie i.v.m. winactie gewonnen op Instagram.
Uitgeverij:
Kosmos
Genre:
Non-fictie eten en gezondheid
Cover en flaptekst:
De cover met een witte achtergrond en op de voorgrond kleurrijke illustraties van groenten oogt fris, rustig en uitnodigend.
Een duidelijke flaptekst met enkele te volgen richtlijnen.
Mooie tekst:
Voor mama’s aangebrande erwtjes en al onze ZOE-leden.
Het verhaal:
Een boek vol recepten die je kunt maken. Die naast lekker ook maakbaar zijn. Tim Spector geeft je meer dan 100 te recepten die gebaseerd zijn op wetenschappelijke basisprincipes voor eten dat goed is voor je microbioom:
Betekenis microbioom:
In en op ons lichaam bevinden zich veel micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Gezamenlijk worden deze micro-organismen het microbioom genoemd. Daarmee wordt bedoeld: de verzameling van alle micro-organismen die het menselijk lichaam bevolken.
Eet 30 planten per week en minder vlees; eet ale kleuren van de regenboog; ontwikkel een nieuwe kijk op eiwitten; investeer in goede ingrediënten en laat ultra bewerkt voedsel liggen; geef fermentatie een rol in je eetpatroon; probeer op vaste tijden te eten.
Van snelle lunches tot gezonde snacks, en van ontbijt tot diner: in dit kookboek vind je de weg naar een gezonder eetpatroon.
Mijn leesbeleving:
Ik vind de inhoudspagina kleurrijk en overzichtelijk. Nodigt uit tot het snel bladeren naar de gerechten/recepten of de filosofie achter Food for life. En hoe je het boek gebruikt.
Het boek gelezen. Wat mij tegen de borst stuitte waren de vele ongewone ingrediënten voor mij: halloumi, tofu, psyllium korrels, amandelmeel, kikkererwtenmeel, miso pasta, gochungan pasta, edelgistvlokken. Deze zijn voor mij vrij prijzig in de supermarkt of online.
De zienswijze van Tim Spector om onze darmen op een gezondere wijze te voeden vind ik revolutionair. Ook heb ik ontdekt dat je veel meelsoorten zelf kunt maken, bereidingswijzes op de site van Monique van der Vloed (puurenfit en meukvrij met Monique). Ook Rineke Dijkstra heeft mooie zienswijzen over voedsel inname en recepten die je kunt gebruiken. Het boek heeft bewustwording bij mij wakker geschud en ik ga gezonder eten. Maar de levensstijl van Tim Spector met zijn 30 planten per week policy kan ik niet volbrengen.
Ik houd ook van het eten van vlees en vis. Ik maak wel eens een poké bowl met vis. Afvallen is voor mij, ook al zou ik deze levensstijl gaan volgen, lastig door medicatie gebruik.
Wat ik wel goed vond aan dit boek is dat Tim bij ieder recept alternatieven biedt voor ingrediënten. Maar dan nog moet je opletten in de supermarkt. Ik ga ook maar niet zelf crackers maken. Wel heb ik 70 procent minder koolhydraten crackers met zonnebloempitten en pompoenpitten gekocht. Ik leg deze week een voorraad aan omdat ze voor de helft van de prijs zijn. Maar over de drie euro betalen voor acht crackers vind ik te gortig.
Tim Spector kan er niets aan doen dat de prijzen voor gezonde ingrediënten hoog zijn. Dat de voedingsindustrie, denk ik, de prijzen voor niet gezond, bewerkt eten laag houdt en gezond eten extra duur maakt. Wat ik wel heel mooi vond is dat Tim zijn persoonlijke worstelingen in de keuken en zijn persoonlijke drama met gezondheid eerlijk deelt met zijn lezer.
De tips over eten volgens de regenboog vind ik fijn. Ik probeer ook voor mijn kinderen altijd rauwkost en fruit in huis te hebben. En ik kook met seizoensgroenten en verspakketten. Zo weinig mogelijk pakjes en zakjes. Extra eiwitten hebben we volgens een door Arjen Lubach gedaan onderzoek niet nodig. Het is een marketing strategie om proteïne oftewel eiwit producten te verkopen. Nederlanders krijgen teveel eiwitten binnen want uit hun reguliere voedsel halen ze al genoeg eiwitten.
Kefir heb ik wel omarmd als een lekkere en frisse dorstlesser. Naast karnemelk wat ik altijd al drink. Dat Tim Spector wars is van calorieën tellen en het afzweren van koffie vind ik mooi. Langzaam aan veranderingen aanbrengen in je voedsel inname is beter.
Maar ik zie mijzelf niet zelf zuurkool maken of kimchi (Koreaans gekruide gefermenteerde kool). Mijn arts zei ook al al gooi je je hele voedingsschema om om maar je bloedsuikers laag te houden je kunt ook pech hebben en diabetes type 2 wel ontwikkelen.
Nu snap ik dat een gezonde levensstijl minder duur is dan het hebben van diabetes en hart en vaatziekten en hoge bloeddruk. Maar de ingrediënten en de kosten zijn voor mij een te hoge drempel. Ik moet al op mijn uitgaven letten (uitkering) en vaak ieder dubbeltje omdraaien. Misschien dat Tim Spector in de bres kan springen voor de mensen met de smalle beurs en budget alternatieven kan bieden.
Mijn mening:
Ik geef 3 sterren
De grote lappen tekst voorin het kookboek waren voor mij een onoverkomelijke hindernis om door te worstelen. Het vergde veel van mijn concentratie en geheugen. Ook al las ik in stukjes en niet alles in een keer.
De vele dure en ongewone ingrediënten als miso pasta, amandel of kikkererwten meel, psyllium korrels, halloumi, zijden tofu, edelgistvlokken, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, gedroogde vruchten stuitten mij tegen de borst. Sommige recepten heb ik gemaakt en geproefd. Telkens de minst dure ingrediënten gezocht. De smaken zijn prima de uitvoering is oefenen.
Kosmos bedankt voor het recensie-exemplaar.
Het food for life kookboek
Eet jezelf gezond: meer dan 100 makkelijke recepten met groenten in de hoofdrol
Auteur :
Tim Spector
Tim Spector is hoogleraar Epidemiologie aan het King’s College in Londen en bestsellerauteur van o.a. Food for life. Hij is vooraanstaand wetenschapper en pionier op het gebied van onderzoek naar het microbioom.
Tim Spector is een van de oprichters van ZOE, een gezondheidsplatform dat als doel heeft om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar concrete voedingsadviezen.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback ontvangen van uitgeverij Kosmos in ruil voor mijn recensie i.v.m. winactie gewonnen op Instagram.
Uitgeverij:
Kosmos
Genre:
Non-fictie eten en gezondheid
Cover en flaptekst:
De cover met een witte achtergrond en op de voorgrond kleurrijke illustraties van groenten oogt fris, rustig en uitnodigend.
Een duidelijke flaptekst met enkele te volgen richtlijnen.
Mooie tekst:
Voor mama’s aangebrande erwtjes en al onze ZOE-leden.
Het verhaal:
Een boek vol recepten die je kunt maken. Die naast lekker ook maakbaar zijn. Tim Spector geeft je meer dan 100 te recepten die gebaseerd zijn op wetenschappelijke basisprincipes voor eten dat goed is voor je microbioom:
Betekenis microbioom:
In en op ons lichaam bevinden zich veel micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Gezamenlijk worden deze micro-organismen het microbioom genoemd. Daarmee wordt bedoeld: de verzameling van alle micro-organismen die het menselijk lichaam bevolken.
Eet 30 planten per week en minder vlees; eet ale kleuren van de regenboog; ontwikkel een nieuwe kijk op eiwitten; investeer in goede ingrediënten en laat ultra bewerkt voedsel liggen; geef fermentatie een rol in je eetpatroon; probeer op vaste tijden te eten.
Van snelle lunches tot gezonde snacks, en van ontbijt tot diner: in dit kookboek vind je de weg naar een gezonder eetpatroon.
Mijn leesbeleving:
Ik vind de inhoudspagina kleurrijk en overzichtelijk. Nodigt uit tot het snel bladeren naar de gerechten/recepten of de filosofie achter Food for life. En hoe je het boek gebruikt.
Het boek gelezen. Wat mij tegen de borst stuitte waren de vele ongewone ingrediënten voor mij: halloumi, tofu, psyllium korrels, amandelmeel, kikkererwtenmeel, miso pasta, gochungan pasta, edelgistvlokken. Deze zijn voor mij vrij prijzig in de supermarkt of online.
De zienswijze van Tim Spector om onze darmen op een gezondere wijze te voeden vind ik revolutionair. Ook heb ik ontdekt dat je veel meelsoorten zelf kunt maken, bereidingswijzes op de site van Monique van der Vloed (puurenfit en meukvrij met Monique). Ook Rineke Dijkstra heeft mooie zienswijzen over voedsel inname en recepten die je kunt gebruiken. Het boek heeft bewustwording bij mij wakker geschud en ik ga gezonder eten. Maar de levensstijl van Tim Spector met zijn 30 planten per week policy kan ik niet volbrengen.
Ik houd ook van het eten van vlees en vis. Ik maak wel eens een poké bowl met vis. Afvallen is voor mij, ook al zou ik deze levensstijl gaan volgen, lastig door medicatie gebruik.
Wat ik wel goed vond aan dit boek is dat Tim bij ieder recept alternatieven biedt voor ingrediënten. Maar dan nog moet je opletten in de supermarkt. Ik ga ook maar niet zelf crackers maken. Wel heb ik 70 procent minder koolhydraten crackers met zonnebloempitten en pompoenpitten gekocht. Ik leg deze week een voorraad aan omdat ze voor de helft van de prijs zijn. Maar over de drie euro betalen voor acht crackers vind ik te gortig.
Tim Spector kan er niets aan doen dat de prijzen voor gezonde ingrediënten hoog zijn. Dat de voedingsindustrie, denk ik, de prijzen voor niet gezond, bewerkt eten laag houdt en gezond eten extra duur maakt. Wat ik wel heel mooi vond is dat Tim zijn persoonlijke worstelingen in de keuken en zijn persoonlijke drama met gezondheid eerlijk deelt met zijn lezer.
De tips over eten volgens de regenboog vind ik fijn. Ik probeer ook voor mijn kinderen altijd rauwkost en fruit in huis te hebben. En ik kook met seizoensgroenten en verspakketten. Zo weinig mogelijk pakjes en zakjes. Extra eiwitten hebben we volgens een door Arjen Lubach gedaan onderzoek niet nodig. Het is een marketing strategie om proteïne oftewel eiwit producten te verkopen. Nederlanders krijgen teveel eiwitten binnen want uit hun reguliere voedsel halen ze al genoeg eiwitten.
Kefir heb ik wel omarmd als een lekkere en frisse dorstlesser. Naast karnemelk wat ik altijd al drink. Dat Tim Spector wars is van calorieën tellen en het afzweren van koffie vind ik mooi. Langzaam aan veranderingen aanbrengen in je voedsel inname is beter.
Maar ik zie mijzelf niet zelf zuurkool maken of kimchi (Koreaans gekruide gefermenteerde kool). Mijn arts zei ook al al gooi je je hele voedingsschema om om maar je bloedsuikers laag te houden je kunt ook pech hebben en diabetes type 2 wel ontwikkelen.
Nu snap ik dat een gezonde levensstijl minder duur is dan het hebben van diabetes en hart en vaatziekten en hoge bloeddruk. Maar de ingrediënten en de kosten zijn voor mij een te hoge drempel. Ik moet al op mijn uitgaven letten (uitkering) en vaak ieder dubbeltje omdraaien. Misschien dat Tim Spector in de bres kan springen voor de mensen met de smalle beurs en budget alternatieven kan bieden.
Mijn mening:
Ik geef 3 sterren
De grote lappen tekst voorin het kookboek waren voor mij een onoverkomelijke hindernis om door te worstelen. Het vergde veel van mijn concentratie en geheugen. Ook al las ik in stukjes en niet alles in een keer.
De vele dure en ongewone ingrediënten als miso pasta, amandel of kikkererwten meel, psyllium korrels, halloumi, zijden tofu, edelgistvlokken, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, gedroogde vruchten stuitten mij tegen de borst. Sommige recepten heb ik gemaakt en geproefd. Telkens de minst dure ingrediënten gezocht. De smaken zijn prima de uitvoering is oefenen.
Kosmos bedankt voor het recensie-exemplaar.
1
Reageer op deze recensie