Recensie van:
Profeet in de stad
Auteur :
Pieter L. de Jong
Is emeritus-predikant in de Protestantse Kerk Nederland. Hij was predikant in Laar (Duitsland), Asperen , Nunspeet en werkte twintig jaar in de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Daarna was hij actief als interim predikant in Wijk bij Duurstede, Oud Vossemeer en Overschie. Van zijn hand verschenen meerdere dagboeken en Bijbelstudie boeken.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van uitgeverij KokBoekenCentrum en geluisterd via BookBeat.
Voorlezer:
Yvonne de Wijn:
Zij leest dit boek op een zeer ingetogen, duidelijke, mij emotionerende manier voor. Als ik haar stem hoor dan loop ik mee in het kielzog van Jeremia. Dan zie ik hem, hoor ik hem, en dan beleef ik de wereld door zijn ogen. Ik kon in ieder geval moeilijk stoppen met luisteren als Yvonne de Wijn eenmaal sprak. Echt een perfecte match.
Uitgeverij:
KokBoekenCentrum
Genre:
Geloof
Cover en flaptekst:
Een man met een donker gebronsde huid en zwart haar kijkt me indringend aan. Geen lach om zijn mond maar een gejaagde en verbeten gezichtsuitdrukking. Toch schrikt hij me niet af. Ik wil zijn verhaal lezen.
De flaptekst is indrukwekkend, informerend en leerzaam.
De foto van en de informatie over de auteur Pieter L. de Jong op de binnenflap vind ik van toegevoegde waarde.
Quote:
Pagina 140:
Gestuurd op wegen ongedacht,
Als eenzaam vechter in de nacht
draag ik de mantel van profeet.
Met Gods verdriet ben ik bekleed.
Stem, die ons uitdaagt, vind bij ons gehoor!
Woord als daglicht, altijd laaiend vuur, woon op onze lippen, adem in ons oor!
Ik riep: Gij vraagt te veel van mij.
Gij zijt te groot, ga mij voorbij!
Maar spreken moest ik, aangeraakt
ben ik nu tot zijn stem gemaakt.
Ik ben gevangen in zijn stem,
mijn leven spreekt alleen van Hem,
mijn God; Hij zit mij in het bloed.
Dat maakt mijn bitter leven zoet.
Sytze de Vries (Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk 831: 1,2,9
Teksten die raken en tot nadenken aansporen:
Bron: hoofdstuk 1:
Waarom moest ik uw stem verstaan?
Waarom, Heer, moet ik tot U gaan
zo ongewende paden?
Waarom bracht Gij die onrust mij
in ’t bloed – is dat genade?
Gij maakt mij steeds meer vreemdeling
Ontvreemdt Ge mij dan, ding voor ding,
al ’t oude en vertrouwde? O blinde schrik, –
mijn God, mag ik
niet eens mijzelf behouden?
Ad den Besten (Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk 941:1-2)
Bron: hoofdstuk 2:
Daar komt de man uit Anatot,
hij deelt de woorden uit van God:
hoor het woord des Heren:
wij moeten ons bekeren.
Maar niemand luistert naar zijn stem
in heel Jeruzalem.
Hanna Lam (Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk 177:1)
Bron: hoofdstuk 9:
‘Zwerf door de straten van Jeruzalem, vraag na, kijk om je heen, zoek op de pleinen of er iemand is die rechtvaardig handelt, die naar eerlijkheid streeft, dan zal Ik Jeruzalem vergeven.’
Jeremia 5:1
Het verhaal:
Jeremia’ van dominee Pieter L. de Jong is een biografie over Jeremia, een van de vier grote profeten uit het Oude Testament. In dit boek komt Jeremia naar voren als een intrigerend mens met emoties en vooral passie voor God en zijn volk. Afkomstig uit een klein dorp maakt de profeet in Jeruzalem de totale ineenstorting van de stad mee. Jeruzalem was daaraan voorafgaand sterk vervreemd van het geloof in God en Jeremia probeerde de mensen en bestuurders tot omkeer te bewegen. In die zin heeft hij ons vandaag veel te zeggen.
Mijn leesbeleving:
Pieter L. de Jong laat met dit boek de mens achter de profeet Jeremia zien. Door de beeldende en filmische schrijfstijl, versterkt door de stem van Yvonne van Wijnen op BookBeat, kreeg ik een diep gelaagd en uitvoerig beeld bij de persoon Jeremia. Alsof ik tijdens het lezen telkens bij hem was.
Ik denk dat de profeten uit de tijd van Jeremia (6e eeuw voor Christus) als ze in onze tijd zouden leven hoogst waarschijnlijk op politiek en sociaal vlak in talkshows of journaals zouden verschijnen als commentatoren of deskundigen en op die wijze de maatschappij waarschuwen voor haar valse beloftes en haar eigen onrechtvaardigheid.
De specifieke reflecties of parallellen vond ik op de volgende manier:
Jeremia trad fel op tegen de mensen die bezig waren om God te verwaarlozen. En in plaats daarvan afgoden aanbaden. Tijdens het lezen/luisteren moest ik rillingen onderdrukken omdat Jeremia zo vol vuur kon spreken en handelen. Bang dat ik was dat de vonken die van zijn woorden mij zouden verwonden. Maar Jeremia zijn optreden is heden ten dage nog steeds een thema dat in veel religies en wereldse ideologieën terug te vinden is. In onze tijd zou hij de valse beloftes van religie, politiek en economie veroordelen.
Ik had diep respect voor Jeremia omdat hij zich uitsprak tegen de machthebbers en degenen die de macht uitbuiten, en waarschuwde hen voor het oordeel dat hen zou treffen. Dit thema is nu nog actueel, aangezien de machthebbers nog steeds misbruikt kunnen worden en de mensen nog steeds de macht kunnen misbruiken.
De boodschap die Jeremia uitdroeg was die over een donkere tijd van vervolging en afbraak. De duistere toon voelde ik terug in de sfeer van het boek. Maar naast dit onheil probeert Jeremia ook hoop te geven.
Eerst het zuur en het bitter en dan daadwerkelijk betere en fijnere tijden. Het volgen en idealiseren van een wereld waarin God de mens nabij is, omdat de mens God gelooft en volgt, kunnen worden gezien als hoop op een wereld waarin goedheid regeert. Thematiek die nu veel terug te vinden is in sociale en politieke ideologie.
Als je de boodschap die Jeremia destijds had zou vertalen naar onze tijd dan zou het een oproep zijn om onze maatschappij opnieuw onder de loep te nemen en te hopen op een betere toekomst. Jeremia zou het huidige verval en de ongelijkheid aan de kaak stellen. Om naar een betere en gelijkwaardiger toekomst toe te werken. En de maatschappij minder individualistisch maken maar door samenwerking en samen vertrouwen en geloven meer samen op weg maken.
In de tijd dat Jeremia leefde stuitte hij op veel tegenwerking, ongeloof, geweld en werd hij zelfs opgepakt, volgens mij omdat men bang was voor het nieuwe en door gebrek aan kennis er zeer angstig voor was. Iets van wat de boer niet kent dat eet hij niet. Ik waardeerde de onverzettelijkheid en de tomeloze kracht van Jeremia om toch door te zetten. In een tijd waarin alles naar de verdoemenis lijkt te gaan, waar duisternis de baas wil zijn over het licht.
Jeremia bleef doorgaan om de mensen over God te blijven vertellen omdat hij van God hield. God hielp hem op zijn missie en dat vond ik indrukwekkend en het emotioneerde me. Wel dacht ik eerst God reageert wel heel kwaad en dreigt te hele tijd. Ik dacht echt dat hij een God van liefde was. Later wordt dat ook uitgelegd dat God dat helemaal niet leuk vindt om datgene wat groeit en bloeit te vernietigen en een woonplek met de grond gelijk te maken. Maar Hij hoopt op deze manier de mensen hun ogen te doen openen en hun hart te openen voor Hem. Dat stelde me dan wel weer gerust.
Ik weet niet of ik het zou kunnen. Om te luisteren naar Gods profetie en zijn profeet te worden. Alleen te blijven en niet te trouwen of kinderen te krijgen. Alleen maar bezig te zijn met een heilige missie. Maar ik denk dat als je God zo lief hebt als Jeremia dat het dan draaglijker is. Ik weet het niet. Maar ik vind het wel interessant en leerzaam er over na te denken en het door te trekken in mijn eigen leven.
Mijn mening:
Ik geef 4 sterren.
Ik geef toe dat ik het schrijven van deze recensie erg moeilijk vond. Ik heb de bijbel nooit gelezen. Door omstandigheden mocht ik niet naar de Christelijke school. Mijn ouders waren vroeger gedwongen naar de kerk te gaan en hadden daar een trauma van opgelopen. Nu op latere leeftijd ben ik toch nieuwsgierig naar de verhalen uit de bijbel. Daarom vond ik het een uitgelezen kans om Jeremia beter te leren kennen via dit boek.
De taal is begrijpelijk, Jeremia komt echt tot leven voor mijn ogen. Zijn verhaal, zijn door God gevolgde profetie reflecteert met de huidige tijd waarin wij leven. Wat Pieter L. de Jong ook aangeeft Jeremia doet denken aan een empatische, gelovige en krachtige vrouw die met woorden op durfde te komen tegen het beleid van Trump. Dat hebben we nodig, geloof, hoop, onverzettelijkheid, liefde en vrede in een polariserende, door social media geregisseerde wereld. Waarin echt niet meer te onderscheiden is van niet echt.
Toch had ik het gevoel om al mijn woorden op een gouden schaal te moeten wegen voordat ik ze typte. Omdat geloven zoiets wezenlijk persoonlijks is, niet op te dringen is en je niemand wilt kwetsen.
Door medische problematiek kan ik niet naar de kerk. Mijn dominee komt bij mij thuis want hij zegt geloven zit in je hart. Als jij niet naar de kerk kunt komen dan kom ik uit naam van de kerk bij jou. Onze kinderen zijn gedoopt en de gemeente vond dat heel mooi. We voelden ons gesteund en gedragen. Het contact met hen is warm en betrokken ondanks dat we niet naar de kerk gaan. Met de bezoekster heb ik veelvuldig contact. We wisselen ook veel boeken uit.
Ik begrijp het verhaal van de profeet Jeremia nu beter. Al vond ik het verhaal over hem in deze vorm niet altijd even makkelijk. Het leest niet vlot. Je moet je erin verdiepen, de woorden tot je laten komen, voor jezelf vertalen. Dat vergt energie en tijd. Dat is zwaar als je zoals mij Niet Aangeboren Hersenletsel en PTSS hebt. Toch ben ik blij en trots dat het me gelukt is om mijn leesbeleving in woorden te vatten.
In de toekomst lees en recenseer ik graag soortgelijke boeken van KokBoekenCentrum.
Profeet in de stad
KokBoekenCentrum
Genre:
Geloof
Cover en flaptekst:
De flaptekst is indrukwekkend, informerend en leerzaam.
Quote:
Pagina 140:
Gestuurd op wegen ongedacht,
Als eenzaam vechter in de nacht
draag ik de mantel van profeet.
Met Gods verdriet ben ik bekleed.
Stem, die ons uitdaagt, vind bij ons gehoor!
Woord als daglicht, altijd laaiend vuur, woon op onze lippen, adem in ons oor!
Ik riep: Gij vraagt te veel van mij.
Gij zijt te groot, ga mij voorbij!
Maar spreken moest ik, aangeraakt
ben ik nu tot zijn stem gemaakt.
Ik ben gevangen in zijn stem,
mijn leven spreekt alleen van Hem,
mijn God; Hij zit mij in het bloed.
Dat maakt mijn bitter leven zoet.
Sytze de Vries (Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk 831: 1,2,9
Teksten die raken en tot nadenken aansporen:
Bron: hoofdstuk 1:
Waarom moest ik uw stem verstaan?
Waarom, Heer, moet ik tot U gaan
zo ongewende paden?
Waarom bracht Gij die onrust mij
in ’t bloed – is dat genade?
Gij maakt mij steeds meer vreemdeling
Ontvreemdt Ge mij dan, ding voor ding,
al ’t oude en vertrouwde? O blinde schrik, –
mijn God, mag ik
niet eens mijzelf behouden?
Ad den Besten (Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk 941:1-2)
Bron: hoofdstuk 2:
Daar komt de man uit Anatot,
hij deelt de woorden uit van God:
hoor het woord des Heren:
wij moeten ons bekeren.
Maar niemand luistert naar zijn stem
in heel Jeruzalem.
Hanna Lam (Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk 177:1)
Bron: hoofdstuk 9:
Jeremia 5:1