Er zijn altijd wel kinderboeken die zeer geschikt zijn voor volwassenen om te lezen vind ik. En het boek ‘De flat aan het einde van de wereld’ van Arndís Pórrarinsdóttir is daar zeker één van. In het boek komen thema’s aan de orde die jou als lezer weer even laten nadenken over de wereld waar wij nu leven en de keuzes die wij maken.
Het boek is vertaald vanuit IJslands en ik vind het mooi dat de oorspronkelijke namen zijn overgenomen. Dat geeft naar mijn idee meer sfeer aan het verhaal en de omschrijving van de omgeving is heel beeldend wat ook bijdraagt. Het is vlot te lezen ook voor jonger publiek. De humor is ook goed aanwezig waardoor ik echt moest lachen af en toe tijdens het lezen.
In dit boek volg je Björk, een jong meisje dat op een dag met haar ouders en broer vertrekt op vakantie naar het eiland waar haar oma woont. De oma die ze nog nooit heeft gezien en een ideaalbeeld van heeft gevormd. Bij aankomst op het eiland blijkt dat ze niet gewenst zijn, maar ook niet meer weg kunnen want de laatste veerboot voor de winter is vertrokken en komt pas weer in april. Ondertussen zal het gezin zich moeten aanpassen aan de bijzondere leefwijze op het eiland.
Björk en haar familie maken veel mee ze moeten allemaal een steentje bijdragen aan de gemeenschap. Haar ouders krijgen een functie toegewezen en ook Björk en haar broer moeten klusjes doen. Alles is zo anders en vrienden maken lastig. Je leest over wat ze meemaken en de mysteries op het eiland.
Een prachtig beeldend verhaal, met diepgang, humor en hedendaagse thema’s dat plaatsvindt in een bijzondere omgeving.