Prachtig modern sprookje met eeuwenoude elementen
Wat is dit heerlijk geschreven! Je waant je meteen in de wereld van het verhaal, ik zag het echt als een film voor me. Ik vind het ook heel knap hoe de auteur geen overhaaste sprongen maakt, maar het verhaal rustig ontvouwd met veel details. Heerlijk!
Er zitten elementen in van Alice in Wonderland, Narnia, The Wizard of Oz en meer van dat soort verhalen waarbij een personage terecht komt in een heel andere wereld, maar toch is dit een heel eigen verhaal. Het is spannend, aandoenlijk, avontuurlijk en heeft een leuke hoofdpersoon om mee op reis te gaan. (Charlie is verre van perfect, maar heeft wel een goed hart. Die tegenstelling vond ik erg mooi vormgegeven.) Er zitten elementen in van meerdere genres, ik zou het niet in één hokje durven plaatsen. Dit alles samen vormt in ieder geval een modern sprookje, dus de titel is goed passend.
Het voelt modern en tegelijkertijd oud aan. Charlie heeft bijvoorbeeld een iPhone en er zitten veel moderne pop-culture verwijzingen in het verhaal (van The Hunger Games en Buffy tot The Princess Bride en Star Wars), maar er komen ook stukjes uit klassieke literatuur (o.a. Emily Dickinson) en eeuwenoude sprookjes voorbij. Ook de vriendschappen en gebeurtenissen hebben een tijdloze kwaliteit. Dit alles is mooi vervlochten tot een geheel en getuigt van de literaire kennis en kunde van King.
Wat ik wel minder vond, was het stuk waarin Charlie gevangen zat. Dat duurde me te lang en ging vervelen. Daarom 4 in plaats van 5 sterren. Alles buiten het gevangen stuk om vond ik echt top.