Prachtig boek

bookishdutchie 25 november 2024
Al een aantal jaar volg ik de auteur van dit boek op social media. Wanneer er nieuwe foto’s van Taylor verschijnen (of het nou van een red carpet event is of een paparazzi shot van een avondje uit) is Sarah Chapelle vaak de eerste die weet te benoemen van welk merk de kleding is, uit welke collectie en aan welke eerdere outfits van Taylor het doet denken. Chapelle heeft er oog voor en kennis van en dat blijkt ook in dit boek dat ik als recensie exemplaar mocht ontvangen van Uitgeverij Cargo.

Het boek van 336 bladzijden is prachtig vormgegeven. Van de glimmende gouden kleur op snee en de kwalitatief stevige kaft tot de vele kleurenfoto’s binnenin het boek. Het is een genot om er doorheen te bladeren. Steeds als ik erin aan het lezen was kwamen mijn dochters erbij zitten om zich te vergapen aan alle mooie jurken. Het lezen moest dan even plaatsmaken voor een spelletje “welke vind jij mooier?”

Naast de foto’s krijg je uiteraard tekst en uitleg over de desbetreffende outfit, accessoires, make-up en haarstijl. Maar Chapelle geeft nog veel meer context. Ze neemt je eigenlijk mee door Taylor’s hele leven en carrière heen, waarbij veel meer dan alleen de mode aan bod komt.

Taylor is van mijn generatie, dus ik herken in haar stijl veel dingen terug die ik vroeger zelf ook droeg. Al kwamen mijn varianten van de H&M, waar die van haar meestal uit de duurdere modehuizen kwamen. Toch heeft het iets nostalgisch, om naar de mode van “toen” te kijken door de ogen van nu.

De mening van de auteur klinkt stevig door in de hoofdstukken, wat ik persoonlijk leuk vond. Ik was het lang niet altijd met haar eens (zo noemt ze een van mijn favoriete outfits “de chaos van een meisje dat zich klaarmaakt voor een eerste afspraakje en haastig een outfit samenstelt omdat ze een kwartier te laat is”) maar dat is ok. Dit boek is Chapelle’s kijk op de outfits, het pretendeert geen objectief werk te zijn.

Eigenlijk vond ik het enige minpuntje dat er bepaalde kenmerkende quotes of songteksten vertaald werden naar het Nederlands in deze uitgave. “Er komt geen verdere uitleg, er komt alleen reputation” klinkt een stuk minder lekker dan het ook bij Nederlandse swifties bekende “There will be no explanation, there will just be reputation”.

Maar overall: Een heerlijk boek om te lezen, een pracht ding voor op je koffietafel en een must voor elke swiftie die van mode houdt!

Meer recensies van bookishdutchie