Een sterke verhaallijn met goed uitgewerkte details.

Booksanddreamz Booksanddreamz
19 mrt 2022

“Wisseldier gevangen” van Adele Scholten is een dystopische Young Adult.
Tessa is een 17-jarig genetisch gemanipuleerd meisje dat kan veranderen in een gevaarlijke brulhond. Daardoor is ze en hoort ze tot de wisseldieren. Ze voelt zich niet thuis in deze wereld, waar ze gezien wordt als superieur, maar waar ze ook als vrouwelijke cambia onvoorwaardelijk moet gehoorzamen aan de mannelijke cambio, die haar uitkiest om zijn vrouw te worden. Om nog maar te zwijgen van de wetten van president Victoria die gelden in de dictatuur waarin Tessa leeft.
Ze weet te ontsnappen en sluit zich aan bij de Rebellen, de vijanden van de wisseldieren, maar dan moet ze haar ware identiteit geheim zien te houden. Lukt het Tessa haar vrijheid op te bouwen en te ontsnappen aan Erik Madonna, het wisseldier dat Tessa tot zijn cambia wil maken?

Voor mij is dit een totaal nieuw genre. Ik had nog nooit een dystopie gelezen en was heel benieuwd of ik dit wel leuk zou vinden. Hoewel ik na het lezen van dit ebook niet kan zeggen dat dit mijn nieuwe favoriete genre zal worden, ben ik wel heel enthousiast over dit boek.
Het verhaal is enorm goed opgebouwd. Er zit een sterke verhaallijn in en de details zijn goed uitgewerkt. De schrijfstijl is helemaal mijn ding: er komen veel dialogen in voor en de beschrijvende stukken zijn zeer concreet, waardoor ik me de gebeurtenissen en de omgeving visueel kon voorstellen.
De auteur heeft goed nagedacht over de futuristische wereld waarin het verhaal zich afspeelt en het plaatje klopt voor mij.
Je leert hoofdpersonage Tessa heel goed kennen: niet alleen hoe ze er uiterlijk uitziet, maar vooral haar innerlijke. Waar houdt ze van en wat hekelt ze? Wat zijn haar vaardigheden en haar zwakke punten? Als lezer kan je niet anders dan sympathie voelen voor dit jonge meisje.
Het boek is ingedeeld in tien uitgebreide hoofdstukken en blijft boeien. Het einde heeft nog een onverwachte twist, waar ik nog niet over uit ben of ik die nu net wel of net niet leuk vind, maar dat houdt het misschien wat mysterieus.
Ik hoop dat ik met deze recensie ook andere onervaren dystopielezers heb getriggerd om dit verhaal een kans te geven, want het is mij absoluut meegevallen.

Bedankt voor dit recensieboek, uitgeverij Books & Butterflies.

Meer recensies van Booksanddreamz