Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Haar nieuwe vriend is een pageturner én een psychologisch spel. De mustread voor deze winter.

Booksanddreamz 26 november 2023
Michelle Frances is, naast producer en scenarioschrijver van tv-series voor de BBC, auteur van psychologische thrillers. Ze debuteerde met Zijn nieuwe vriendin en schreef met haar huidige boek een verhaal met vergelijkbare invalshoek.

Amy wordt bijna dertig en heeft het gemaakt in het leven. Ze heeft een goede job als advocate, haar eigen appartement en trekt vaak op met haar beste vriendinnen. Toch mist ze nog iets in haar leven: een vaste relatie. Wanneer ze na een ernstige val in het ziekenhuis wakker wordt, is ze haar geheugen kwijt. Ze kan zich niets meer herinneren van de laatste zes maanden, ook haar vriend Jack Stewart niet, met wie ze drie maanden gelukkig samen is. Wanneer ze naar het winterchalet van haar tante in Frankrijk trekt om haar verjaardag te vieren samen met haar vriendinnen en moeder, duikt de charmante Jack daar ook op. Iedereen is weg van hem. Hij lijkt de ideale man voor Amy … tot ze weer gebeurtenissen begint te herinneren. De twijfel of Jack wel de man is voor wie hij zich uitgeeft, slaat toe.

Haar nieuwe vriend wordt hoofdzakelijk geschreven vanuit de beleving van Amy en vanuit de derde persoon. Doordat er sprake is van geheugenverlies bij het hoofdpersonage zit de lezer met dezelfde onwetendheid als Amy: wat is er precies gebeurd in de afgelopen zes maanden? Al snel verplaatst het verhaal zich van hartje Londen naar het skigebied Val d’Isère in Frankrijk, waardoor de winterse sfeer zeer sterk wordt weergegeven. De auteur neemt de tijd om kennis te laten maken met de personages en meer en meer krijgt de lezer zicht op de onderlinge verhoudingen en bijhorende spanningen.
Na ongeveer een vierde van het boek wordt een nieuwe personage – Harry – geïntroduceerd. Het is niet meteen duidelijk wie deze man precies is en wat zijn connectie met de rest van het gezelschap is. De nieuwsgierigheid wordt hier duidelijk getriggerd. De spanning wordt opgebouwd wanneer een eerste herinnering opduikt in Amy’s geheugen. De tijdssprongen die hierdoor ontstaan, zijn steeds duidelijk. De vermelding van de datum bij het begin van elk hoofdstuk geeft bovendien goed de tijdsspanne weer.
De nieuwsgierigheid van de lezer wordt vastgehouden en de spanning wordt verder opgebouwd doordat er steeds meer herinneringen opduiken. Die brengen immers geen opluchting maar angst met zich mee. Combineer daarbij de talrijke vragen die opgeroepen worden en hypotheses die worden opgebouwd en men krijgt een mooie psychologische spanningsboog. Een boek dat moeilijk aan de kant te leggen is. De onderhuidse spanning is een rode draad in Haar nieuwe vriend. Het is dan ook een grote aanrader voor de fans van Inge van Prooijen, maar de locatie maakt zeker dat ook liefhebbers van Linda Van Rijn, Suzanne Vermeer en Kiki van Dijk zich aangesproken zullen voelen.
Haar nieuwe vriend is een pageturner én een psychologisch spel. De mustread voor deze winter.

Deze recensie verscheen reeds eerder op Vrouwenthrillers.nl.
Dankjewel Vrouwenthrillers en uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Booksanddreamz