De bel deed het wel

Bryan van De Koukleumpjes Bryan van De Koukleumpjes
2 apr 2026

Studio 100 bestaat 30 jaar en dat is reden voor een feestje én een boek. Want wie bedacht Samson én was de bel echt wel kapot? Ik ben zelf altijd een groot fan geweest van deze pratende hond en in de jaren 90 zat ik standaard voor de, televisie als er weer een aflevering van Samson & Gert op televisie kwam.
Maar Studio 100 is zoveel meer dan Samson & Gert. De afgelopen dertig jaar kwamen er meerdere successen uit deze Vlaamse entertainentonderneming. Denk aan bijvoorbeeld K3, Piet Pieraat, Kabouter Plop en Het huis Anubis. Maar ook het pretpark Plopsland is natuurlijk van Studio 100.

Maar hoe kwamen Gert Verhulst en Hans Bourlon aan de nodige middelen om deze immense onderneming op te zetten? Welk liedje wilden de dames van K3 eigenlijk helemaal niet zingen, maar iedereen zingt hem nu mee? Waarom hebben ze de keuze gemaakt om een pretpark te openen? Allemaal vragen die aan bod komen in dit boek.

Vroeger was Samson & Gert een programma waar ik op zondagochtend voor opstond. Kon gebeuren wat wil, maar Samson moest ik zien. Ik kan dan ook wel zeggen dat ik, denk ik, de meer dan 700 uitzendingen van deze Vlaamse vrienden, heb gezien. Als er, tegenwoordig iets over Samson & Gert online langskomt, is het zo erg dat ik stop met scrollen en het kijk. Het is pure nostalgie en ik hou ervan.

Dit boek staat vol anekdotes en verhalen van medewerkers van Studio 100, acteurs die door studio 100 groot zijn gemaakt en artiesten, neem de meiden van K3, die zelfs nu nog muziek maken.

Kun jij je bijvoorbeeld de groep 'Spring' herinneren, die ooit bekend waren van het liedje ' Met de trein naar Oostende', ook deze groep komt uit de magische hoed van Studio 100. Een groep die ik zelf al lang vergeten was.

Ook staat er midden in het boek een fotokatern waar de nodige Studio 100-foto's, van de afgelopen dertig jaar, in staan. Super leuk. Dit maakt het boek altijd levendiger en is, voor mij persoonlijk, dan ook van grote meerwaarde.

Kortom 'De bel deed het wel' is een boek vol herinneringen, verhalen en oh ja momenten. Ik heb dan ook vaak bij mijzelf moeten lachen tijdens het lezen, maar ook dingen gelezen die ik niet wist. Dat maakt het verhaal extra leuk natuurlijk.

Dit boek ontvingen wij van Borgerhoff & Lamberigts. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Bryan van De Koukleumpjes