Een coldcase met impact!

Carla Kooijman 01 juni 2025
De zoektocht van Marja West naar Willeke Dost.

Willeke Dost is een meisje met een slechte start in het leven. Een start die invloed heeft gehad het vervolg van haar leven. Ik was op de hoogte van de verdwijning Willeke, ik ben daar oud genoeg voor, maar ik was echt erg nieuwsgierig naar het boek dat Marja West schreef over haar. Een waargebeurd verhaal dat de afgelopen dertig jaar af en toe weer op de een of andere manier aan de oppervlakte kwam om daarna weer even in de vergetelheid te verdwijnen. Ik denk dat elke volwassene van dertig jaar geleden wel zou willen weten wat er gebeurd is met Willeke Dost.

Marja West heeft vast vooraf niet voorzien hoeveel uren (maanden/jaren) tijd ze aan research zou besteden en hoeveel kilometers ze zou rijden voordat ze dit boek kon schrijven. Waarom Marja zo geïntrigeerd raakte door het verhaal van Willeke en dat ze doorging waar anderen zouden zijn afgehaakt, wordt snel duidelijk in het boek! Een deel van Willekes leven heeft raakvlakken met dat van Marja! En hiervan was ik echt in shock!

Willeke Dost, die bij haar pleegfamilie op een boerderij woonde in Koekange, verdween in januari 1992, op 15-jarige leeftijd, ergens in de nacht! Was ze vrijwillig verdwenen? Misschien wel in eerste instantie…

Op verschillende plekken is gezocht, er zijn opgravingen geweest, speurhonden zijn ingezet, zelfs paragnosten zijn ingeschakeld. Willeke is op mysterieuze manier verdwenen en het raadsel is nog altijd niet opgelost! Heeft de politie misschien fouten gemaakt? Misschien, misschien ook niet.

Marja West heeft volgens mij alles gedaan wat ze kon om het mysterie te ontrafelen. Ze heeft gesprekken gevoerd met familie, getuigen, experts en ik denk verder met iedereen die een rol in het leven van Willeke speelde. Marja heeft geprobeerd elke steen om te draaien, heeft zichzelf tot het uiterste ingespannen om het verhaal achter de verdwijning te achterhalen. Ik vond het laatste onderdeel in Marja’s zoektocht waarin een gierkelder geleegd wordt echt indrukwekkend. Wat ze hiervoor allemaal niet in stelling heeft gebracht! Onvoorstelbaar. Terwijl haar eerste insteek voor een boek was alleen te achterhalen “wat dertig jaar aan prikkers, gravers, duikers, tv-programma’s, radiomakers, podcasts en actiegroepen met de gemeenschap van een klein boerendorp als Koekange heeft gedaan.”

Ik kan me zo voorstellen dat Willekes’ leven en haar verdwijning Marja nooit helemaal los zal laten. Ik ben onder de indruk van alle sporen en spoortjes die Marja gevolgd heeft, alle dossiers die ze zich eigen heeft gemaakt, alles wat ze gezien en beluisterd heeft, alle aantekeningen die ze gemaakt moet hebben om het totaalbeeld niet ergens kwijt te raken. Maar ook over hoe ze het boek uiteindelijk vorm heeft gegeven, op een manier die helder en duidelijk omschreven is, met tools – belangrijke namenlijst- om het overzicht in deze moeilijke zoektocht als lezer niet te verliezen. Wat Willeke en Marja in hun jeugd hebben moeten meemaken is verschrikkelijk! Ik snap, denk ik, een beetje waar Marja’s vasthoudende vechtlust vandaan komt.

De zoektocht van Marja West naar Willeke Dost is een document in boekvorm geworden die ik met veel interesse en stijgende verbazing heb gelezen.

Meer recensies van Carla Kooijman