Advertentie

Aan het begin van de twintigste eeuw reist de pasgetrouwde Oscar Brouwer naar Suriname, om daar een nieuwe start te maken als directeur van plantage Wildlust. Oscar heeft deze kans met beide handen aangepakt; hij is eindelijk verlost van zijn tirannieke vader en is vast van plan om zelf de touwtjes in handen te nemen. Maar eenmaal op de plantage merkt Oscar al gauw dat het beheren van een plantage, met alle mensen die daar werken, het uiterste van hem vergt. Bovendien valt het leven op deze afgelegen plek zijn vrouw Janna behoorlijk tegen. De dromen die ze hadden vallen langzaam uiteen en de onderlinge spanning op Wildlust neemt toe. Oscar en Janna proberen de omstandigheden naar hun hand te zetten. Maar maakt dat ook gelukkig?

Tessa Leuwsha heeft meerdere boeken geschreven over de cultuur en de geschiedenis van Suriname, een land dat nog steeds de littekens draagt van koloniale overheersing en slavernij. In Plantage Wildlust wordt op subtiele wijze een periode tot leven gebracht waarin die littekens voelbaar zijn. De spanning tussen Oscar en de contractarbeiders, de dubieuze rol van opzichter Creebsburg en het verlangen van Janna om iets terug te vinden wat ze in Nederland heeft achtergelaten; alles lijkt af te stevenen op een ramp die nog niemand kan overzien. De auteur heeft een rustige verteltrant die geen detail mist, waardoor je direct in het verhaal zit. De voelbare dreiging op de plantage maakt dat de drang om door te blijven lezen niet te weerstaan is. Alle personages zijn van vlees en bloed en laten geen ruimte voor zwart-wit denken. Iedereen heeft zijn verhaal en zijn eigen demonen te verjagen.

Er is zichtbaar gedegen onderzoek gedaan naar de leefomstandigheden in deze periode van de Surinaamse geschiedenis en dat geeft het verhaal een extra lading. De auteur heeft fictieve personages toegevoegd aan de levens van mensen die echt bestaan hebben om hier echt een pakkend boek van te kunnen maken. Dat is zonder meer gelukt. Je kunt dit boek niet lezen zonder dat het je aan het denken zet en dat is naar mijn mening het grootste geschenk dat je als auteur aan een lezer kunt geven. Een pijnlijke geschiedenis mag nooit vergeten worden, vooral niet als deze zo’n grote impact heeft gehad. Dit prachtige boek heeft hier een nieuwe bijdrage aan geleverd. Vijf sterren voor Plantage Wildlust.

Carlita
Perfecte Buren

Reacties op: Indringende geschiedenis!

3
Plantage Wildlust - Tessa Leuwsha
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners