Advertentie
    Carmen Ploeg Hebban Recensent

Net een moord opgelost en dan wordt er ineens een vermissingszaak voor je voeten geworpen. Het leven van tiener Pip is verre van normaal te noemen. Ookal was Pip ervan overtuigd dat ze nooit meer als detective te werk zou gaan, ze kan toch geen nee zeggen tegen de hulproep van haar vrienden. Lief meisje, kwaad bloed van Holly Jackson is het vervolg op Moordgids voor lieve meisjes. De Hebban-recensent van dat boek hoopte op een vervolg. En dat is er nu!

Het tweede boek over amateurdetective Pip begint vlak na de gebeurtenissen van het eerste boek. Pip rondt haar podcastserie erover af en de rechtszaak speelt op de achtergrond nog mee in de rest van het verhaal. Ook in dit tweede boek houdt Pip een podcast bij en interviewt ze mensen. Deze keer om de verdwenen broer van een vriend terug te vinden. Dit geeft een leuk format aan het boek, maar uiteindelijk voegt de podcast weinig toe aan het oplossen van de zaak. Hierdoor is het meer een trucje dan dat het echt een functie heeft.

Lief meisje, kwaad bloed is leuk geschreven. De dialogen zijn vlot, waardoor de personages echt als tieners aanvoelen. Als lezer word je zo het verhaal in gezogen. De spanning is goed opgebouwd en het mysterie blijft tot het einde boeien. Het verhaal is luchtig geschreven, maar stipt ook serieuze onderwerpen aan. Dit geeft een fijn balans aan het boek.

Wel zul je als lezer los moeten laten dat het eigenlijk onrealistisch is dat er vlak na het oplossen van een moordzaak alweer een vermissingszaak op te lossen is voor Pip. Ook is de ontknoping redelijk vergezocht en lijkt het uit het niets te komen. Maar misschien lees jij ook om te ontsnappen uit de echte wereld. Dan is er natuurlijk niets mis met wat fantasie!

Helaas rijst ook de vraag of het nodig was om dit boek als een vervolg te schrijven. Pip is een leuk personage, maar aan de vlakke kant in dit tweede boek. De vermissingszaak had ook net zo goed een heel ander verhaal kunnen zijn met andere personages. De link met de podcast is zwakjes. Dus had het niet beter kunnen eindigen aan het einde van het eerste boek?

Voordeel is dat dit tweede deel ook prima op zichzelf te lezen is. De zaak uit het eerste boek wordt aan het begin samengevat, zodat je als lezer weer op de hoogte bent. Vooral aan het begin wordt er nog regelmatig verwezen naar het eerste boek. Maar daarna begint de zoektocht en vormt het boek zijn eigen verhaal. En dat is absoluut een spannend verhaal. Er is inmiddels ook al een derde boek onderweg. Misschien dat dit boek het geheel weer netjes rond maakt.

Reacties op: Spannend verhaal, maar overbodig?

30
Lief meisje, kwaad bloed - Holly Jackson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners