Advertentie
    Karin Walta Hebban Recensent

Scholiere Pippa Fitz-Amobi kiest voor haar profielwerkstuk een spraakmakend onderwerp: de moord op de knappe en populaire scholiere Andie Bell. Andie is vijf jaar geleden vermoord door haar vriend Sal Singh, die vlak daarna zelfmoord pleegde. Pippa heeft echter altijd geloofd dat Sal niet de moordenaar is. Ze gaat op onderzoek uit en al snel brengt ze nieuw feiten aan het licht. Haar onderzoek verloopt niet zonder problemen, en soms lijkt het of iemand haar tegenwerkt; misschien wel door de werkelijke moordenaar?

Moordgids voor lieve meisjes is het debuut van Holly Jackson en is vertaald naar het Nederlands door Karin Pijl. Met de opvallende titel van dit boek weet Jackson je aandacht goed te vangen. De oorspronkelijke titel is A Good Girl’s Guide to Murder. Het is een slimme, spraakmakende titel, maar gezien het boek niet gaat over hoe je moet moorden, maar juist over het oplossen ervan, dekt de titel de lading niet helemaal.

'Ravi zuchtte hard. Zijn lippen vormden een boze grimas.
"Waarom?" vroeg hij.
"Omdat ik denk dat je broer het niet heeft gedaan – en ik ben van plan dat te gaan bewijzen."'

Pippa is een slim en nieuwsgierig meisje en als lezer leef je snel met haar mee. Ze is fan van true crime en is vastbesloten te bewijzen dat Sal onschuldig is. Tijdens haar onderzoek werkt ze samen met Sals broer Ravi. Ze bouwen een hechte vriendschap op. Toch doet Pippa ook nog steeds veel alleen en neemt ze soms erg grote risico’s in haar onderzoek. Als lezer wil je haar geregeld toeschreeuwen niet zo roekeloos te zijn. Dit levert nagelbijtende situaties op, maar haar keuzes zijn ook niet altijd even geloofwaardig.

Aan het begin van Moordgids voor lieve meisjes is het plan van aanpak voor Pippa’s profielwerkstuk afgedrukt. De plot wordt ondersteund door middel van Pippa’s logboek, berichten, emails en transcripten. In deze delen lees je vanuit het ik-perspectief van Pippa. De rest van het verhaal is vanuit een alwetende verteller opgeschreven. Deze wisseling in perspectief is in het begin even wennen. Vooral in haar logboek leer je Pippa goed kennen.

Het boek is tot het laatste hoofdstuk spannend. Vanaf het begin groeit de lijst met verdachten en worden er steeds meer geheimen onthuld. Gelukkig blijft het verhaal wel altijd goed te volgen en strooit Jackson niet met te veel namen of informatie tegelijk. De personages zijn realistisch en niet alleen maar slecht of alleen maar goed. Net zoals Pippa wil je als lezer de waarheid boven tafel krijgen. Jackson weet je regelmatig op het verkeerde spoor te zetten en te verrassen met twists.

Moordgids voor lieve meisjes is een spannend en mysterieus verhaal. Het is slim opgebouwd en daardoor maar moeilijk weg te leggen. De uiteindelijke ontknoping is goed onderbouwd en weet te verrassen. Hopelijk zal ook het tweede deel vertaald worden, zodat de lezer Pippa weer in actie kan zien.

Reacties op: Spannend verhaal met een ijzersterk plot

15
Moordgids voor lieve meisjes - Holly Jackson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners