Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Belangrijk thema, simpele uitwerking

Karin Walta 28 december 2021

De ouders van Fien zijn al jaren gescheiden en zij verdeelt haar tijd tussen haar vader en haar moeder. Als haar moeder gaat samenwonen met haar vriend en zijn twee kinderen verandert er veel voor Fien. Die nieuwe situatie in het samengestelde gezin vindt ze erg lastig. Waarom gelden er voor haar andere regels dan voor de andere twee kinderen in huis? Waarom mag zij niet haar eigen keuzes maken? Fien voelt zich onbegrepen en maakt uit boosheid niet altijd de meest verstandige keuzes…

Caja Cazemier combineert al twintig jaar het schrijven met schoolbezoeken. Daarnaast is ze ook jongerencoach. In haar boeken schrijft ze over herkenbare onderwerpen voor tieners tussen de elf en zestien jaar oud. Zaken zoals je anders voelen, eenzaamheid, online pesten en vriendjes komen in haar boeken terug.

Fien is boos en gefrustreerd door de situatie met haar ouders. Net zoals de meeste hoofdpersonen van Cazemier zit ze niet lekker in haar vel. Ze gaat om met twee foute meiden, waarmee ze gaat blowen, drinken en stelen. Al snel volgen de negatieve effecten daarvan.

Fiens problemen lijken zich steeds op te stapelen. De situatie bij haar moeder thuis voelt oneerlijk door de nieuwe gezinsdynamiek. Bij haar vader en zijn nieuwe gezin loopt ook niet alles goed. Daarnaast krijgt Fien ruzie met haar vriendinnen omdat ze ook omgaat met de twee foute meiden. Door het blowen merkt Fien dat ze bij haar geliefde circuslessen minder presteert. Ook is ze bang om gekwetst te worden, en daarom loopt ook met haar vriendje Jesse niet alles helemaal goed.

Al met al gebeurt er dus veel tegelijk in het leven van Fien, maar al die onderwerpen worden vrij oppervlakkig behandeld. Het is jammer dat niet één of twee van die problemen met meer diepgang worden besproken. Iets meer informatie over de twee foute zittenblijvers van school was mooi geweest, want waarom stelen zij? Hebben zij misschien niet hun eigen problemen? Nu blijft dat vrij simpel, zij zijn de ‘slechte invloed’ en dat is het. Natuurlijk is er ook wel wat voor te zeggen dat er veel tegelijkertijd speelt in het leven van Fien. Veel tieners zullen deze problemen herkennen en het is realistisch dat problemen met elkaar in verband staan.

Cazemier heeft een hele heldere schrijfstijl. Ze gebruikt geen moeilijke woorden en houdt de zinnen simpel. Daardoor is het verhaal goed te lezen voor jongeren. Ze gebruikt niet veel metaforen of symboliek. Behalve dan de titel, die is mooi gevonden omdat Fien zowel kan vuurspuwen van boosheid, maar ook daadwerkelijk vuurspuwen wil leren tijdens haar circustrainingen.

Vuurspuwen is een toegankelijk en simpel boek voor jongeren. Het behandelt actuele en belangrijke thema’s zoals scheiding en zal voor velen een troost zijn, zeker als ze zelf ook in zo’n situatie zitten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin Walta