“Elke keer dacht ik het te weten, maar uiteindelijk bleek ik er totaal naast te zitten – heerlijk!”

Caroline Kuiper 10 december 2025
Via E-Pulp Publishers mocht ik het twaalfde deel in de serie over rechercheur De Klerck en zijn collega Klaver lezen. Deze twee politieagenten, verbonden aan een Rotterdams bureau, houden zich bezig met moorden en verdwijningen in en rondom de stad. Ook dit keer reikt het onderzoek verder dan Rotterdam: de sporen leiden hen richting Ridderkerk en zelfs tot in Geldermalsen. De boeken doen denken aan de beroemde Baantjer-serie. Sommige namen zullen zelfs herkenbaar klinken, al speelt dit verhaal zich volledig af in Rotterdam en voelt het geheel moderner aan.

“Een heerlijke mix van spanning, sfeer en herkenbare Rotterdamse details.”

Zoals altijd eindigt het verhaal met een sfeervol slotakkoord: na het eten op de woonboot van De Klerck en zijn vrouw bespreken de rechercheurs onder het genot van een Irish coffee hoe ze uiteindelijk tot de oplossing zijn gekomen. Dat geeft de serie een vertrouwd en warm gevoel. Hoewel dit deel maar zo’n 150 pagina’s telt en vlot leest, moet je er toch goed je aandacht bijhouden. Door de vele plotwendingen en personages is het geen boek om tussendoor even weg te leggen. Toch blijft het allemaal goed te volgen zolang je doorleest. Deze keer had ik totaal geen idee waar het verhaal naartoe zou gaan en werd ik tot het allerlaatste moment verrast. Wel verschijnen er behoorlijk veel personages ten tonele, waardoor ik af en toe even de draad kwijt was, maar het verhaal bleef boeien.

Het boek opent heftig: een dode man wordt midden op het plein voor de Laurenskerk gevonden, zichtbaar dagenlang gemarteld. Wie was zo meedogenloos? Waarom liep de stervende man zonder hulp te zoeken door de stad? En hoe is hij uiteindelijk op dat plein terechtgekomen? Eigenlijk wilde De Klerck zich verdiepen in een oude verdwijning: Frits Kieviet, die al tweeënhalf jaar spoorloos is. De Klerck wil diens vrouw helpen, maar commissaris De Froideville steekt daar een stokje voor. De twee mannen kunnen elkaar nauwelijks verdragen, en De Klerck betreedt zijn kantoortje alleen als het echt moet. Toch laat hij de oude zaak niet los en doet hij op eigen houtje wat onderzoek. Ondertussen probeert hij de dood van de man op het plein op te lossen. Tijdens dat onderzoek stuit hij op vreemde gebeurtenissen en duurt het even voordat de puzzelstukjes op hun plek vallen.

Een verrassend, prettig leesbaar en spannend deel in de De Klerck-serie — ideaal om cadeau te doen, misschien zelfs als leuk schoencadeautje.

Lieve leesgroet, Caroline

Meer recensies van Caroline Kuiper