Een huiveringwekkend goed verhaal

Caroline Kuiper 24 januari 2022
Het zesde boek van de hand van Jan Van der Cruysse Win Win, is er weer één dat je niet tussendoor kunt lezen. De vele personages en plaatsen maken dat je goed bij de les moet blijven, maar Jan zou Jan niet zijn als hij geen hulpmiddeltje heeft gemaakt voor de lezer; achterin het boek staat een register met alle voorkomende personages, in welke plaats en welk land ze zijn en wie ze zijn. Ook staat achterin een scheepsregister met alle schepen die in het verhaal voorkomen.

De titel Win Win is er weer één die je niet zou verwachten bij dit verhaal. Ik las in het voorstukje dat de vrouw van Jan al zes jaar aandringt op een wat volwassener titel, maar na Bling Bling en Boem Boem blijkt Jan toch niet naar zijn vrouw geluisterd te hebben. Win Win is een titel met een glimlach.

Het verhaal gaat over Laura van Opstal, zij studeert computerwetenschappen en is voor één semester naar Edinburgh gegaan. Ze is bijna klaar met haar semester wanneer ze een envelop ontvangt met een ansichtkaart erin:

“De prentbriefkaart die op de sofa valt, toont indrukwekkende rode rotsformaties, omgeven door een zee van cactussen. Over de foto heen staan grote letters: ‘Utah Rocks!’

Vensterbank van mijn bureau.
Let op details.
Fibonatius”
Ook zit er een vliegticket in naar San Francisco, Businessclass. Laura houdt van crypto puzzels en ze is daar een kei in, ze doet niet voor niets computerwetenschappen. De inhoud van de envelop maakt haar zó nieuwsgierig dat ze opzoek gaat naar de betekenis van de cryptische omschrijving op de kaart. Ze besluit de tocht te wagen, want ze laat toch niets achter, behalve een oude tante die in een tehuis zit. Veel vrienden heeft ze ook niet. Haar belangrijkste bezittingen kan ze meenemen in een rugzakje. Dave, de jongen die de envelop bij haar bezorgde, leert ze de laatste dagen van haar verblijf in Edinburgh kennen. Hij maakt iets bij haar los en hij zou graag met haar mee gaan naar Amerika, maar ze laat hem achter, dit wil ze alleen doen.

Het verhaal begint met Laura en eindigt met Laura, een spannende speurtocht door Amerika naar de betekenis van de ansichtkaart. Het eindigt in een heel klein plaatsje, dat een super verrassing herbergt, een keuze die haar leven zal veranderen. Laura moet echter wel oppassen; wie zijn er wel en wie niet te vertrouwen?

Ook Covid heeft in dit verhaal een rol en dan vooral de vaccins. Wat zijn mensen in staat te doen voor geld, veel geld? Er rollen vele koppen. Ook vluchtelingen waar veel geld aan te verdienen is passeren het verhaal. Een paar vluchtelingen meer of minder maakt niet uit, het geld is al betaald en wordt omgezet in bitcoins. Het boek is zeker niet weggelegd voor mensen met tere zieltjes; af en toe kruipen de rillingen over je lijf.

Een titel die misschien wat kinderachtig aan doet, maar een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten en je kippenvel bezorgt. Voor mij had Jan met zijn Bling Bling- en Boem Boem series, top verhalen neergezet, maar dit verhaal overtreft. Een verhaal dat als als een film aan me voorbij trok en zeer zeker weer een kanshebber is voor een boekenprijs. Ga er voor zitten, trek je terug, geniet en huiver van deze Win Win.

“Geloof me, dit is een meervoudige win- win”

Lieve leesgroet van Caro *****+

Meer recensies van Caroline Kuiper