Meesterlijk familieverhaal

Catharina Catharina
31 mrt 2021

Een jonge schrijver reist op 21 jarige leeftijd naar Oekraïne op zoek naar het verleden van zijn grootvader. Zijn enige aanwijzing is een oude foto waar zijn grootvader met een jonge vrouw op staat. Augustine, zij zou hem van de nazi’s hebben gered en Jonathan hoopt haar te vinden in het dorpje Trachimbrod. Jonathan reist met een merkwaardig gezelschap, de slecht Engels sprekende tolk Alex, een zogenaamd “blinde” chauffeur de grootvader van Alex en een hond, die ‘uitkijkteef’ Sammy Davis Junior Junior wordt genoemd.

Alles is verlicht is de debuutroman van Jonathan Safran Foer. Het verhaal is bijzonder en komisch. Drama, humor en keiharde feiten uit de Holocaust worden moeiteloos besproken en doorspekt met een flinke dosis humor. Drie verschillende verhalen worden verteld en tot één gesmeed, ruim 200 jaar familiegeschiedenis. Het is onmogelijk om dit boek neer te leggen, het bizarre taalgebruik liet mij regelmatig hardop lachen. Absurditeiten in taal en het gedrag van personen.
De auteur reisde na zijn studie naar Oekraïne,het land van zijn voorouders. Op zoek naar het verleden met slechts één foto. Dit inspireerde hem tot het schrijven van Alles is verlicht.

Meer recensies van Catharina