[RECENSIE] Barre zomers van Guy Prieels
INDRINGENDE EN SCHOKKENDE TERUGBLIK OP EEN DONKERE PERIODE…
++ ‘Begin niet over God, meneer pastoor. Die zal mij eerst op zijn blote knieën vergiffenis mogen vragen voor wat Hij in de kampen heeft toegelaten’ ++
Oorspronkelijke titel: Barre zomers
ISBN: 978 90 572 0948 2
Uitgegeven door: Uitgeverij Houtekiet
Pagina’s: 222
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Een donkere en zwarte bladzijde zijn de jaren 1944 en 1945 voor de wereld en in het verhaal van Barre zomers specifiek voor de bewoners van Zottegem en omstreken. De Joodse Max Bleiberg weigert principieel om door het Duitse bewind voorgeschreven Jodenster te dragen. Hij wordt verraden door een dorpsgenoot en het gevolg hiervan is dat hij met zijn gezin op het XX-ste treinkonvooi naar Auschwitz belandt.
Met deze inleiding legt Guy Prieels in zijn laatstverschenen roman Barre zomers de basis voor het waargebeurde levensverhaal van deze Joodse handelsman, vader en echtgenoot.
Evenals in eerdere boeken van Guy Prieels is het verhaal in zijn laatstverschenen roman Barre zomers ook weer gebaseerd op waargebeurde feiten en ditmaal met een hoog en ontroerend waarheidsgehalte. Als kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar heeft hij al een interessant leven achter zich liggen maar hij lijkt nu toch rust te hebben gevonden in het schrijven van boeken, getuige zijn eerdergenoemde romans en onlangs verschenen Barre zomers.
Het verhaal is in vier delen geknipt en begint met het leven van Max Bleiberg. Overigens schrijft Prieels achter in zijn boek dat de gebeurtenissen in deze roman op ware feiten zijn gebaseerd, deels gefictionaliseerd. De namen van de hoofdpersonen zijn veranderd.
Max zit op een rustige avond thuis naar de Pastorale van Beethoven op de radio te luisteren als er op zijn deur wordt geklopt. Als hij de deur opent wordt hij door de wachtmeester van de Rijkswacht gemaand om direct mee te gaan. Onder protest laten ze een aanhoudingsbevel zien en voor Max zit er niets anders op dan te gehoorzamen. Het is het begin van de opmaat naar een hels verblijf in het kamp van Auschwitz.
++ ‘In die tijdspanne is er geen uur voorbijgegaan zonder dat ik aan mijn gezin dacht. Niet de pesterijen, de vernederingen en het labeur waren mijn grootste kwelling, wel het lot van mijn vrouw en kinderen’ ++
Prieels treedt in Barre zomers zelf op als verteller en wil op die manier de wereld laten weten wat er zich tijdens WOII heeft afgespeeld in zijn gemeente Zottegem. Hij laat hiervoor de jood Max Bleiberg na een korte gevangenschap in eigen land, de enkele reis naar Auschwitz ondergaan. Daar maakt de auteur van de gelegenheid gebruik om deze onschuldige man, volledig af te pellen en zijn oordeel te laten uitspreken over zijn eigen leven. De mensonterende omstandigheden zijn voelbaar beschreven en het contrast van Max is daar in het begin groot in.
Een andere fase gaat over het lokale verzet dat ook in Zottegem plaatsvindt. Vooraanstaande figuren zijn niet van plan in de voetsporen van de Duitse bezetter te lopen en gaan deels ondergronds.
Het laatste deel gaat over de terugkeer van Max die gelegenheid krijgt een nieuwe start te maken waarbij zijn twee zonen Walter en Charles ook deel van uit gaan maken. Beide jongens zijn door bemiddeling van pastoor Leopold Bressers in een klooster ondergebracht. Maar Max zint op wraak en krijgt daar ook de gelegenheid voor wanneer de Duitse bezetter is verslagen en het leven in Zottegem weer zijn normale vorm probeert te zoeken.
Barre zomers is een getuigenis van een donkere en zwarte periode die ook over het neutrale België heen is gekomen in de jaren ’40-‘45 en waar zoveel onschuldige burgers een verschrikkelijke tijd hebben ondervonden. Hij projecteert daarin waargebeurde incidenten en opvattingen van medebewoners van Zottegem. Met veel kleur en sfeer beschrijft hij hoe verschillende mensen tijdens de bezetting in het leven staan en met welke intentie ze een keuze maken die niet altijd de goede is.
Samengevat is Barre zomers een sterke roman, gebaseerd op ware feiten maar met niet herkenbare personages. Het geeft een gelaagd en compleet beeld waarin persoonlijke herinneringen worden gelinkt aan feitelijke gebeurtenissen. Van Prieels is bekend dat hij een groot verteller is en dat wordt met deze indringende roman nogmaals bevestigd.
Oorspronkelijke titel: Barre zomers
ISBN: 978 90 572 0948 2