EEN A-TYPISCHE THRILLER OVER MOORD, LIEFDE EN VERTROUWEN
[RECENSIE] De toewijding van verdachte X van Keigo Higashino
EEN A-TYPISCHE THRILLER OVER MOORD, LIEFDE EN VERTROUWEN
++ ‘Wat is moeilijke: een vraagstuk opstellen dat voor anderen onoplosbaar is, of dat vraagstuk oplossen? Let wel, een oplossing bestaat er zeker. En? Interessant, vind je niet?’ ++
Oorspronkelijke titel: Yôgisha X no Kenshin
ISBN: 978 90 445 5043 6
Uitgegeven door: Uitgeverij De Geus, Singel Uitgeverijen
Pagina’s: 317
Vertaling: Luk Van Haute
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Keigo Higashino is een Japanse auteur, vooral bekend voor zijn misdaadromans. Hij was de 13e voorzitter van de vereniging Mystery Writers of Japan van 2009 tot 2013. Hij won in 1985 de 31e Edogawa Rampo Prijs voor zijn roman Hōkago. Van hem zijn inmiddels drie boeken in het Nederlands verschenen; Redding van een heilige, Afrekening in midzomer en recent De toewijding van verdachte X. De laatste is eerder verschenen als De fatale toewijding van verdachte X.
Ishigami is afgestudeerd in wiskunde aan de universiteit en degene die hem kennen hebben grote bewondering voor zijn diepgaande kennis van de wiskunde. Maar hij vult zijn dagen als docent aan een middelbare school. Dagelijks loopt hij naar de school maar steeds met een kleine omweg om in zijn favoriete broodjeszaak een broodje te kopen. Door die wandeltocht naar de broodjeszaak ontmoet hij Yasuko Hanaoke die daar als winkelbediende werkt. Niet alleen is zij met haar dochtertje zijn buren maar hij aanbidt haar in stilte.
Op enig moment komt Shingi Togashi, de ex van Yasuko, bij haar bezoek en Ishigami hoort door de dunne wanden dat er een conflict is tussen de twee. Uiteindelijk eindigt een lichamelijk treffen tussen de hen tot een dodelijk slachtoffer, Togashi wordt door Yasuko gewurgd. Isigami biedt zijn hulp aan om de zaak op te ruimen en het lichaam te laten verdwijnen. Het is het begin van een kat-en-muis-spel met de lokale politie dat al snel vastloopt in het onderzoek die daarom de hulp inroept van professor Galileo alias Manabie Yukawa, een oud-studiegenoot van Ishigami.
++ ‘Verlost zijn van de klok is voor jou en mij onmogelijk. We zijn allebei verworden tot radertjes in de klok van de maatschappij. Zonder die radertjes slaat de klok op hol’ ++
Isighami bespeelt Yasuko dermate dat zij zijn adviezen en raadgevingen blind opvolgt en op die manier door de politie niet als verdachte van de moord op Togashi wordt gezien. Zelfs als rechercheur Kusanagi sterke het gevoel heeft dat de zaak volledig anders in elkaar steekt dan dat het lijkt. Het is professor Galileo die uiteindelijk de verbanden goed legt en het volledige verhaal op tafel legt.
Higashino is een kunstenaar als het op taalgebruik aan komt. In een atypische thriller wordt vanuit meerder perspectief een misleidend verhaal door hem neergezet. De politie wordt een loer gedraaid maar kan niet bewijzen dat de getuigenissen allemaal zijn geregisseerd en de werkelijkheid anders is dan de getuigen proberen te vertellen. Zelfs de lezer gaan voor een groot deel mee in de bekentenissen. Uiteindelijk, in een sterke ontknoping waarin alle feiten op tafel komen te liggen blijkt het een volledig dramatisch gebeuren te zijn waarin geen enkele winnaar te bespeuren valt.
Samengevat is De toewijding van verdachte X een sterk dialoog gestuurde atypische roman waarin liefde vertrouwen en tenslotte moord de thema’s zijn die de hoofdrol opeisen. In een meesterlijke schrijfstijl worden de beide hoofdpersonages volledig afgepeld en staat de lezer, die denkt het verhaal te kennen, in de finale ontknoping nog een onverwachte verrassing te wachten.
Meesterlijk opgezet en meesterlijk verteld!
Eindoordeel: 4,0 sterren
Spanning: 4 sterren