Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

MYSTERIEUS EN SUPERSPANNEND VERHAAL MET ONVERWACHTE TWIST

Cees van Rhienen 29 april 2024
[RECENSIE] De honger van Kasper van Beek

MYSTERIEUS EN SUPERSPANNEND VERHAAL MET ONVERWACHTE TWIST

++ ‘Het is weer een grauwe dag, alsof de zon hier de hoop al heeft opgegeven en zich ergens in een warm land op volgend jaar voorbereidt’ ++

Oorspronkelijke titel: De honger
ISBN: 978 94 031 8860 7
Uitgegeven door: Uitgeverij Cargo, De Bezige Bij
Pagina’s: 288
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️, ½ ⭐️

Het is de droom van iedere debuterende auteur, je eerste boek uitbrengen en gelijk al de felbegeerde nominaties binnenhalen. Kasper van Beek lukte het met de thriller Vogelvrij waarmee hij de shortlist van de Gouden Strop én de Schaduwprijs binnen denderde. Inmiddels is zijn derde boek De zondebok verschenen waarmee hij een gooi doet naar de MAX Zilveren Vleermuis 2024. Tussen deze twee boeken heeft hij nog een andere topper geschreven; De honger.

Liam Sandberg, psychiater, is als veteraan uit militaire dienst gekomen waar hij de meest verschrikkelijke dingen in Afghanistan heeft meegemaakt, die nog weleens in zijn geheugen verschijnen maar waar niet over wordt gesproken. Hij heeft nu zijn maatschappelijke carrière, zijn liefde van z’n leven Evi en hun vijftienjarige dochter Yana. In zijn praktijk probeert hij mensen met psychische problemen goede handvaten mee te geven voor hun leven. Na een weekendje weg komen ze weer thuis in Amsterdam en gaan voldaan hun woning binnen. Daar vinden ze een voor hen vreemde afstandsbediening met een geel memoblaadje waar de tekst “Play” op staat geschreven. Als ze de apparatuur in werking stellen zien ze beelden van hun eigen huis waar ze zelf in rondlopen. Iemand heeft camera’s in meerdere kamers geplaatst en alles opgenomen. Na onderzoek worden er zeventien camera’s gevonden, door het hele huis, in iedere kamer. De vraag is wie ze heeft geplaatst en met welke reden.
Brigadier Isabella Neri start een onderzoek…

++ ‘Langzaam draait hij zich om en hij staart naar het pikzwarte bos recht achter hem. De duisternis toont enkel wat contouren van boomtoppen, maar verder is het een groot niets’ ++

De ontdekking van de afstandsbediening is het startschot voor een intrigerende verhaallijn, opgebouwd vanuit weinig informatie maar met talloze vragen. Naarmate het onderzoek zich gaat ontwikkelen blijken er steeds meer problemen op tafel te komen waar in eerste instantie geen antwoord op te vinden is. Wel is duidelijk dat meer personages met een beladen verleden zich voortbewegen door het verhaal. Is het enerzijds de meer dan bezette agenda’s van Liam en Evi die een stempel drukken op hun relatie, ook brigadier Neri (Isa) heeft een rugzakje wat ze dagelijks met zich meezeult. Maar Van Beek weet zijn informatie zodanig zuinig te doseren dat de lezer alleen maar meer nieuwsgierig wordt gemaakt…

Met kwetsbaar neergezette personages, veel mysterieuze gebeurtenissen en diverse, moeilijk te definiëren, spanningslijnen lukt het de auteur om de lezer vol aandacht aan het boek gebonden te houden. Flashbacks bij een aantal personages lichten een tipje van de sluier op wat er in het verleden is gebeurd. Maar ze blijven op een manier verteld dat er niet direct relaties gelegd kunnen worden met de gebeurtenissen die nu aan de orde zijn. Wel veroorzaken ze ongewild een aantal twists in de zoektocht naar wat er aan het gebeuren is en wie er voor verantwoordelijk gesteld kan worden. De auteur houdt zijn kaarten goed tegen de borst om uiteindelijk in een explosieve ontknoping alle openliggende lijntjes een verrassende verbinding te geven met het totaal.

Samengevat is De honger een uitstekende thriller die alle elementen in zich heeft die er voor nodig zijn. Een constante spanningslijn, gecombineerd met veel gevaar voor de meesterlijk neergezette personages, kleuren het verhaal tot in het kleinste details. Het is dat de auteur tot dit moment alleen op zichzelf staande verhalen schrijft, sommige personages hebben zeker wel potentie om er nog een deel aan te wijden. Een genot voor iedere thrillerliefhebber en nog van eigen bodem ook!

Eindoordeel: 4,5 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 5 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 5 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.