Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

EEN UITSTEKENDE, BIJNA ON-NEDERLANDSE START VAN EEN DETECTIVESERIE

[RECENSIE] Soms komt niet thuis wat vertrokken is van Govaarts & De Groot

EEN UITSTEKENDE, BIJNA ON-NEDERLANDSE START VAN EEN DETECTIVESERIE

++ ‘Hij is koppig en trots. Hij kan niet bepaald gezond met afwijzingen omgaan. Hij is gewend te krijgen wat hij wil hebben. Goedschiks of … je snapt het wel’ ++

Oorspronkelijke titel: Soms komt niet thuis wat vertrokken is
ISBN: 978 94 646 4085 4
Uitgegeven door: Uitgeverij Godijn Publishing
Pagina’s: 385
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Ze hebben ieder al een eigen solo-schrijversproductie achter de rug. De in Noord-Brabant geboren en nu in Drenthe woonachtige Jos Govaarts was als redacteur al actief maar in 2019 presenteerde hij zijn debuutroman Krassels. Daarna verschenen nog enkele boeken van zijn hand.
De in Middelburg woonachtige auteur Mark de Groot is begonnen met het schrijven van een kinder- en jeugdboek alvorens hij besloot om samen met Jos Govaarts het eerste deel van de serie De Scalda moorden te schrijven. Het is een detectiveserie die zich afspeelt in Zeeland, met de Westerschelde als symbolische leidraad. Het eerste deel kreeg de titel Soms komt niet terug wat vertrokken is.

Op een terrein in Vlissingen vinden grondwerkzaamheden plaats als voorbereiding voor een groot bouwproject. Tijdens deze werkzaamheden legt een graafmachine menselijke botten bloot. De rechercheurs Hugo Noot en Ankie Verhagen worden naar de plek gestuurd en de botten blijken na onderzoek aan Nathalie Schoenen te behoren. Nathalie is tweeëntwintig jaar eerder, tijdens het millenniumfeest, spoorloos verdwenen en niemand heeft meer ooit iets van haar gehoord. Het is de periode dat Hugo Noot als aspirant agent destijds deel uitmaakte van het opsporingsteam.
Nu staat hij aan het hoofd van het team en heeft zich voorgenomen de vermissingszaak tot op de bodem uit te zoeken. Het onderzoek start bij de directeur van aannemingsbedrijf De Pont, Pieter van Bruggen.

++ ‘In zijn verbeelding is de moordenaar uitgegroeid toe een duister, grommend monster uit de krochten van de aarde geklommen en lustig graaiend naar wat hij bezitten wil’ ++

De plotopbouw ontwikkelt zich snel nadat de resten van Nathalie zijn gevonden. In een nauwkeurig opgezet en beschreven onderzoek start een poging een opzet te maken, wie er allemaal op de bewuste avond met het meisje contact heeft gehad. Bij Hugo komen weer veel herinneringen boven na het vinden van de botten en hij gaat zijn gepensioneerde voormalige chef, Willem van Kouwenhoven opzoeken. Hij blijkt nog veel informatie in zijn bezit te hebben en Hugo kan beschikken over de onderzoeksverslagen uit die periode. Tijdens dat minutieus beschreven politieonderzoek krijg je vanzelfsprekend veel informatie mee over een aantal personages die Nathalie in die tijd hebben meegemaakt. Het blijkt zelfs dat Hugo een van die personen is…

Sterk beschreven personages die bij de lezer een beeld scheppen en bijna fotografische beschrijvingen van de locaties waarin het zich allemaal afspeelt, leiden tot een interessant en boeiend verhaal met veel details die uiteindelijk in het totaal moeten passen. Omdat beide auteurs elkaar goed aanvullen, zijn alle onderdelen die een detectiveverhaal tot een goed detectiveverhaal maakt, een uitstekende kick-off van De Scalda Moorden. Vanuit meerdere verhaallijnen worden de belangrijke personages langzaam ontleed waarbij het voor de auteurs belangrijk is geweest dieper in de geest van deze karakters te duiken. Het is een detectiveverhaal dus is het inherent dat met regelmaat van verdachte wordt gewisseld. De ruimte voor de lezer om alles op zijn of haar eigen wijze te interpreteren en daar conclusies uit te trekken, is dan ook meer dan voldoende aanwezig.

Samengevat is Soms komt niet thuis wat vertrokken is een uitstekende detectiveroman waarin de diverse emoties zoals liefde, ontevredenheid, jaloezie en haat zeer goed uit de verf komt. Het is haast on-Nederlands goed en dit eerste deel belooft veel voor de volgende delen. De lezers die dit eerste deel hebben gelezen, zijn ook uiterst nieuwsgierig naar het vervolg.

Eindoordeel: 4,0 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 5 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 4 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen