Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

EEN VERHAAL DAT VEEL GRENZEN VAN HET BETAMELIJKE TART

Cees van Rhienen 20 februari 2024
[RECENSIE] Tijgerlelie van Marion Pauw

EEN VERHAAL DAT VEEL GRENZEN VAN HET BETAMELIJKE TART

++ ‘Ik merk dat ik ben gestopt met ademen en dwing mezelf om lang uit te blazen. Ik kan dit aan. Ik ben niet meer dat meisje van toen. Ik ben sterk, verweerd door de elementen en gehard door eenzaamheid’ ++

Oorspronkelijke titel: Tijgerlelie
ISBN: 978 90 263 6001 5
Uitgegeven door: Uitgeverij Ambo|Anthos
Pagina’s: 352
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️, ½ ⭐️

Op zesjarige leeftijd emigreerde Marion Pauw met haar ouders van Tasmanië naar Leeuwarden. Daar groeide ze verder op in een strenggelovig gezin. Na haar schoolperiode doorlopen te hebben ging ze werken als freelance journaliste en copywriter bij reclamebureaus. Als auteur brak ze in Nederland definitief door met haar boek Daglicht, waarvoor ze in 2009 de Gouden Strop kreeg. Het verhaal is verfilmd en ook in de bioscoop verschenen. In 2015 kondigde de auteur aan te stoppen met schrijven maar gelukkig is ze daar later op terug gekomen. In deze tijd waarin MeToo en seksueel grensoverschrijdend gedrag dagelijkse onderwerpen zijn in de media, putte zij uit haar eigen ervaringen die ertoe hebben geleid dat in 2023 het boek Tijgerlelie op de markt verscheen.

Liliane Torres, voor intimi Lili, is verheugd als haar Spaanse oom, Tio Manuel haar uitnodigt om in de weken van hun afwezigheid, met een vijftal huisgenoten op hun hotel El Rufigio in het Spaanse dorpje Bielsa te passen. Ze trekken met de groep, aangevuld met een vriendin van een van de huisgenoten, vol enthousiasme naar het hotel, vlak voor het moment dat het door hevige sneeuwval wordt afgesloten van de buitenwereld. De vriendin is zo anders van gedrag als de groep dat ze al snel door haar dominante houding veel irritatie oproept, niet in het laatst bij Lili. De sfeer wordt ronduit giftig en Lili voelt zich steeds meer buitengesloten. Het komt tot een climax als er een dode valt te betreuren…
Zeventien jaar later moet Lili nog steeds leven met het traumatische verblijf in de Spaanse bergen. Als een van haar oude huisgenoten zelfmoord heeft gepleegd, besluit ze de overige groepsleden te confronteren met hetgeen zeventien jaar geleden is gebeurd…

++ ‘Door de nieuwe maan is de tuin nog donkerder dan normaal. Veel mensen komen naar dit gebied om sterren te kijken. Donkerte is een schaars goed in Nederland’ ++

Vanuit twee zelfstandig en wisselende verhaallijnen (Toen en Nu) bouwt de auteur de plot op. ‘Toen’ beschrijft het volledige avontuur in het Spaanse hotel en ‘Nu’ beschrijft het leven van een beschadigde Lili die met een trauma destijds is teruggekomen. Na al die jaren heeft ze niet van zich af kunnen zetten wat daar is gebeurd en als Almar, een van de vrienden van destijds, haar wegen weer kruist, keert alles weer als een mokerslag terug. Voor haar is er maar een manier om die periode definitief af te sluiten; met de betrokkenen de confrontatie aan gaan een boven tafel krijgen wat daar allemaal is gebeurd en wie er voor wat verantwoordelijk zijn.

Pauw verstaat de kunst van het neerzetten van sprekende personages, iets wat in dit geval bepalend is voor de mate van succes van het verhaal. Zeven personages, onderling volledig afwijkend van karakter, spelen hun eigen spel met als resultaat dat anderen hierdoor beschadigd worden. Belangrijke items als het buitengesloten worden, er kost wat kost toch bij willen horen, de enorme druk die door een groep wordt uitgeoefend op een eenling, ze worden door de auteur onverbiddelijk in de volle schijnwerper geplaatst en maken van dit verhaal een sterk psychologisch avontuur. In een paar weken worden grenzen overschreden en groepsleden gedwongen tot bepaalde acties die nooit in hun gedachten opgekomen zouden zijn.
In de korte periode dat Lili het besluit heeft genomen om zeventien jaar later de confrontatie opnieuw aan te gaan, komen veel emoties naar boven maar brengen die ook de nodige duidelijkheid over wat er uiteindelijk is gebeurd. Of daarmee haar trauma ook tot het verleden behoort, wordt niet helemaal duidelijk. Tijgerlelie is een sterk psychologisch beladen verhaal waarin de spanning niet bepalend is maar onderhuids niet te negeren valt.

Eindoordeel: 3,5 sterren

Spanning: 2 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 4 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.