Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

EEN SCANDINAVIAN NOIR BIJ UITSTEK VOOR DE LIEFHEBBER…

Cees van Rhienen 23 april 2024
[RECENSIE] De nacht van het vuur van Kjell Eriksson

EEN SCANDINAVIAN NOIR BIJ UITSTEK VOOR DE LIEFHEBBER…

++ ‘Ze vond het heerlijk om buiten te douchen; de open hemel en de soms wat koude ervaring versterkten het gevoel van landelijke vrijheid’ ++

Oorspronkelijke titel: Den skrattande hazaren
ISBN: 978 90 445 4702 3
Uitgegeven door: Uitgeverij De Geus
Pagina’s: 460
Vertaling: Marika Otte
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️, ½ ⭐️

De Zweedse auteur Kjell Eriksson woont afwisselend in Brazilië en Spanje. Daar is hij eigenaar van een groot tuincentrum. Zijn eerste boek De stenen kist, verscheen begin jaren negentig en werd bekroond als beste debuut door de Zweedse Academie van Misdaadschrijvers. Inmiddels zijn er zeven boeken verschenen met rechercheur Ann Lindell als hoofdpersonage. Na tien jaar heeft hij weer een nieuw avontuur geschreven, het achtste, met zijn sympathieke en geliefde hoofdpersonage Ann Lindell dat als titel De nacht van het vuur mee kreeg.

Ann Lindell heeft afscheid genomen van leven als rechercheur, is verhuisd naar het Zweedse Uppsala en brengt haar dagen door met het maken van kazen. Wanneer in het dorp een schoolgebouw dat niet meer als zodanig wordt gebruikt, volledig afbrandt, blijkt het vuur te zijn aangestoken. Als de bluswerkzaamheden worden beëindigd, blijken er drie asielzoekers te zijn omgekomen in de vuurzee. Bij Ann Lindell kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ze probeert informatie bij de dorpsgemeenschap los te krijgen. Dat geeft ze door aan rechercheur en oud-collega Sammy Nilsson die het politieonderzoek leidt.
De wereld staat in Uppsala even stil als er ook een oude smederij in de as wordt gelegd en waar een jonge Zweedse vrouw de brand niet overleeft. Ook deze brand lijkt aangestoken…

++ ‘Zij aan zij stonden de twee politiemensen ernaar te kijken, zijn halfgesloten ogen en zijn wond in de hals, waar het bloed gestold was. Het was of hun ongerustheid concreet gemaakt werd door het kadaver’ ++

Het werk van Kjell Eriksson kenmerkt zich door een unieke sfeer. De setting oogt wat donker en de plotopbouw is vooral traag en gevoelig. Dit is bij De nacht van het vuur niet anders. Veel aandacht wordt besteed aan de inwoners van Uppsala die op een of andere wijze gerelateerd kunnen worden aan beide branden. Zowel het politieteam als Ann Lindell zoeken het voor de branden ook bij een aantal bewoners en proberen langzaam, door talloze interviews en informele gesprekken dichter bij de bevolking te komen en meer van hun gewoontes en gedragingen te weten te komen. Dat daar veel inspanning en energie in geïnvesteerd moet worden moge duidelijk zijn. De dorpsgemeenschap is zeer gesloten en hun woning ligt vaak afgelegen in het buitengebied.

Door de wijze waarop Eriksson de politieonderzoeken beschrijft en zich laat ontwikkelen, ontstaat een beeld waarbij de jacht op de daders zich ontwikkelt door het voeren van veel gesprekken en de resultaten te analyseren en te projecteren op de twee afgebrande gebouwen. Daarbij komen zaken vrij als een stille opstand tegen de migranten die het dorp zijn binnengekomen en natuurlijk ook een aantal sluimerende conflicten onder de dorpelingen. In een tempo van twee passen vooruit en een achteruit, wordt langzaam een plaatje zichtbaar waarbij de lezer veel informatie krijgt over een aantal bewoners maar zonder een conclusie trekken tot de mogelijkheden behoort. Zoals van de auteur bekend is houdt hij het lang vol om zijn kaarten tegen de borst te houden. Tot uiteindelijk alle stukjes compleet zijn en ze alleen nog in de goede volgorde gelegd moeten worden om tot een choquerende conclusie te komen.

Samengevat is De nacht van het vuur door zijn typische, unieke karakter een echte Scandinavian noir waar de liefhebbers van dit genre hun vingers bij af zullen likken. De inhoudelijke levens van de personages krijgen hierbij voorrang op het geweld van de misdaad maar het doel om de daders te ontmaskeren blijft ook hier overeind staan. Een boek voor de liefhebber van ontleden van personages dus!

Eindoordeel: 3,5 sterren

Spanning: 3 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 4 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.