EEN INDRUKWEKKEND VERHAAL VOOR EEN BREDE DOELGROEP

Cees van Rhienen 07 december 2023
[RECENSIE] Sta ons bij van Malin Persson Giolito

EEN INDRUKWEKKEND VERHAAL VOOR EEN BREDE DOELGROEP

++ ‘Elke keer als hij opstond, werd hij duizelig en de misselijkheid ging niet weg. Het was of hij iets in zijn hoofd kapotgeslagen had, niet alleen in dat van de jongen’ ++

Oorspronkelijke titel: I dinar händer
ISBN: 978 94 031 0700 4
Uitgegeven door: Uitgeverij De Geus, Singel Uitgeverijen
Pagina’s: 428
Vertaling: Ydelet Westra
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De in Stockholm, Zweden geboren auteur en advocaat Malin Persson Giolito heeft al een flinke carrière achter zich gelaten. Na haar afstuderen als jurist werkte ze bij het Hof van Justitie in Luxenburg waarna ze zich nog verder ontwikkelde in het Europese recht. Uiteindelijk kwam ze als advocaat en administrateur bij het directoraat-generaal Mededingingsrecht van de Europese Commissie in Brussel. In 2007 startte ze haar schrijverscarrière waarbij ze voor enkele boeken nominaties en prijzen behaalde. Alleen al in Zweden zijn honderdduizenden boeken van haar over de toonbank gegaan, de vertaalrechten werden door meer dan dertig landen gekocht. Onlangs verscheen haar vierde boek in Nederland onder de titel Sta ons bij.

Billy Ali en Dogge Arnfeldt hebben elkaar als kleine jongens leren kennen op een buurtspeeltuintje in Våring, een voorstadje van Stockholm. Ze zijn onafscheidelijk en als twaalfjarige vriendjes struinen ze de buurt af en leren daarbij Mehdi Ahmad kennen. Via hem kunnen ze wat geld verdienen met het doen van boodschappen die zich snel ontwikkelen tot diefstallen in de plaatselijke supermarkt en het afleveren van drugs. Voor ze het weten zijn beide jongens onderdeel van het systeem van Mehdi en als Billy besluit dat hij er mee wil stoppen, blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn als hij zich heeft voorgesteld…

++ ‘Er was ook iets raars met zijn hart aan de hand. Het klopte onregelmatig. Dat had hij tegen de dokter gezegd die hem had onderzocht voor hij naar de jeugdinrichting werd gebracht, maar volgens haar mankeerde hem niets, hij beeldde het zich in’ ++

Persson Giolito laat in de plotopbouw de ontwikkeling van beide vriendjes Dogge en Billy onder de ogen van de lezer plaatsvinden. De twee jongens hebben ieder een andere maatschappelijke achtergrond en de huisgezinnen waar ze in opgroeien verschillen veel van elkaar. Een ding hebben ze wel gemeen, beide jongens krijgen niet voldoende en/of de goede aandacht en dat is ook de reden dat er voldoende ruimte is om hun gedrag aan de verkeerde kant van de wet te laten plaatsvinden.

De auteur past in dit verhaal een speciale stijl toe die je niet zo heel vaak ziet maar die het de lezers ook niet makkelijk maakt. De primaire verhaallijn verloopt chronologisch maar veelvuldig wordt die onderbroken door een sprong naar het verleden van een van de jongens. Zij gebruikt deze methode om duidelijk naar voren te krijgen dat in de opvoeding van Billy en Dogge heel veel dingen fout zijn gelopen. Dit is dan geen excuus voor hun gedrag maar wel een oorzaak dat ze beide zo vreselijk ontsporen. De flashbacks naar de roots van de twee zijn met zorg gekozen en verlopen niet in de chronologie van de primaire verhaallijn mee. Met deze keuze heeft ze ook de mogelijkheid om haar personages tot op het bot te fileren en dat blijft niet beperkt tot beide vriendjes maar straalt verder uit in hun omgeving.

Samengevat is Sta ons bij een verhaal waarin psychologische spanning het duidelijk wint van de fysieke spanning. Uit meerdere emotionele lagen opgebouwd trekt ze het verhaal tot de volle breedte uit, de vergelijking met een volledig speelveld is daarbij snel gemaakt. Daarnaast komen zoveel bijkomende zaken aan de orde die een duidelijk beeld geven wat de invloed van opvoeding en gezinssituatie is op de ontwikkeling van jonge mensen. Resumerend is Sta ons bij dan ook een thriller-PLUS ofwel een emotioneel, spannend verhaal. Waarin achtergronden zoals opvoeding, gezinssituatie en maatschappelijke omstandigheden wel verschillend kunnen zijn maar geen garantie zijn dat dit voor jonge kinderen een verschil geeft in hun ontwikkeling. Lezers die in die combinatie geïnteresseerd zijn komen hiermee volledig aan hun trekken en zullen niet worden teleurgesteld.

Eindoordeel: 4,0 sterren

Spanning: 3 sterren