De Raspoetin van Poetin
Deze roman gaat over Vadim Baranov die de anonieme KGB-ambtenaar in het zadel heeft geholpen. Hij was theatermaker en realityshowproducent en dit heeft hem enorm geholpen toen hij de primaire strateeg achter het Poetinregime werd. Hij orkestreerde chaos om Poerin aan de macht te krijgen en te houden. Dit verhaal is gebaseerd op de echte Kremlinfluisteraar Vladislav Soerkov. Giuliani da Empoli heeft hem gesproken voor een non-fictieboek over propaganda, dus hij weet waar hij het over heeft.
Het is een boek waar ik in het begin moeite had om in het verhaal te komen. Het is eigenlijk één grote monoloog van Baranov. Het verhaal begint bij een journalist die onderzoek doet in Rusland naar iets heel anders en dan door Baranov wordt uitgenodigd. Daarna komt alleen Baranov nog aan het woord. Het is wel interessant om te zien hoe Poetin aan de macht is gekomen en wat Baranov allemaal heeft gedaan om hem aan de macht te houden. Ook de beweegredenen zijn erg interessant. Toch had het van mij wat verhalender gemogen en met wat meer diepgang. Sommige onderwerpen werden maar heel licht aangeraakt terwijl ze wel heel belangrijk waren. Feiten en fictie zijn verweven in dit verhaal, dat daardoor heel interessant is.