Historie, romantiek, krachtige vrouwelijke personages en tijdreizen

Charcoziness 03 juli 2025
"Vrijheid is niet vaststaand of gegarandeerd. Zij leeft en ademt en moet constant worden verdedigd. Neem haar niet voor lief. Vecht ervoor, zowel in het openbaar als in de privésfeer van je leven. En ga altijd op zoek naar manieren om te helpen. Dat is een van onze grootste doelen op deze aarde: om helpers te zijn."

In dit verhaal volg je Libby, een tijdpendelaar die reist tussen twee verschillende periodes: in 1774 is ze een openbare drukker in Williamsburg, Virginia en staat ze aan de vooravond van de Amerikaanse Revolutie. In 1914 maakt ze zich hard voor het vrouwenkiesrecht en wordt ze uitgehuwelijkt aan een Engelse markies, kort voordat WO I uitbreekt. Tot haar 21e kan ze vrij reizen tussen beide werelden, daarna wordt ze gedwongen een keuze te maken.

Het verhaal begon zich af te spelen in Williamsburg en ik was meteen verrast door de levendige, gedetailleerde schrijfstijl. Ik waande me helemaal in het Koloniale Williamsburg en ik vond het heel interessant om meer te leren over de Amerikaanse Revolutie, een periode die in de geschiedenisbanken op de middelbare school nauwelijks aan bod kwam. Ook genoot ik van de bijzondere band die ze had met haar moeder in Williamsburg en de chemie tussen haar en Henry. De auteur wist heel goed het contrast aan te brengen tussen haar levens in 1774 en 1914. Denk aan arm en rijk, geliefd en eenzaam. Het was een meeslepend, dapper en ontroerend verhaal dat mij tot de laatste minuut heeft geboeid. Op een gegeven moment dacht ik dat ik wist waar het verhaal naartoe zou gaan, maar ik werd ontzettend verrast door de plottwist aan het einde! Daarbij moet ik opmerken dat de auteur zich ontzettend goed heeft verdiept in deze historische gebeurtenissen, iets wat je duidelijk terugziet in het verhaal. Het heeft mij er zelfs toe aangezet om me meer in de gebeurtenissen rond de Amerikaanse Revolutie te verdiepen.

Al met al was het een bijzondere combinatie van historie, romantiek, krachtige vrouwelijke personages en tijdreizen. Als je fan bent van shows als Outlander, dan kan ik dit boek zeker aanraden!

Het tweede deel, 'Voordat ik loslaat', verschijnt op 23 oktober 2025 bij Uitgeverij KokBoekencentrum

Meer recensies van Charcoziness