Een warm en troostend verhaal over de helende werking van een handgeschreven brief
"Een 'oprecht hart' was als een druppel inkt die in het water viel; hij zou zich oneindig verspreiden en uiteindelijk ergens aankomen."
Ik heb 'De brievenwinkel van Seoul' mogen lezen voor de Hebban leesclub en wauw, wat was dit boek in één woord prachtig! Het was een bijzondere combinatie van fictie en non-fictie, het stelde mij in staat om meer te leren over de Zuid-Koreaanse cultuur en de kalme, ietwat poëtische beschrijvingen brachten mij helemaal tot rust. 'De brievenwinkel van Seoul' krijgt zeker een plekje in mijn healing fiction top 3!
Toen ik dit boek zag in de voorjaarscatalogus van Uitgeverij Meulenhoff wist ik het meteen: die móét ik lezen! Niet alleen vanwege de mooie cover met het warme kleurgebruik, maar ook vanwege het unieke concept. Dit boek is namelijk gebaseerd op een échte brievenwinkel in het hartje van Seoul. De auteur heeft uit het penvriendenprogramma dat de winkel aanbiedt een selectie gemaakt van enkele anoniem geschreven brieven en deze verwerkt in het verhaal.
Aan het begin van het boek maakte ik kennis met de medewerkers van Geulwoll en de klanten die gebruik maken van de penvriendenservice. Ze hebben verschillende leeftijden en achtergronden en kampen allemaal met hun eigen problemen, zoals prestatiedruk, rouw, verlies en depressie. Ondanks de verschillen hebben ze één ding met elkaar gemeen: ze halen steun uit het schrijven en ontvangen van een handgeschreven brief. De brieven waren allemaal prachtig en wisten mij stuk voor stuk te raken, maar mijn favoriet was de brief die Weoncheol schreef aan zijn overleden vrouw. Het liet mij nadenken over de vergankelijkheid van het leven en hoe belangrijk het is om de tijd die je met je dierbaren hebt te koesteren. De personages werden allemaal goed uitgediept en hun ontwikkelingen zorgden voor een helende leeservaring. Het meest genoot ik van Hyoyeong en de groei die zij gedurende het verhaal doormaakte, haar opbloeiende vriendschap met Yeonggwang en de veranderende relatie met haar zus. Al met al vond ik het een warm en troostend verhaal over persoonlijke groei, verbinding en de helende werking van een handgeschreven brief.