Humoristisch, diepgaand en hartverwarmend
4.5 ☆
"Alles gaat uiteindelijk voorbij, mijn meisje. Boosheid, teleurstellingen, zorgen, blijdschap, vermoeidheid. Het enige wat blijvend is, of ze nog in de wereld zijn of niet, zijn de mensen van wie je houdt."
Dit boek was mijn eerste kennismaking met Virginie Grimaldi en ik kan alvast verklappen: de inhoud van dit boek is minstens net zo mooi als de cover. Het was zo goed geschreven dat ik het gevoel had dat ik zelf in een camper een roadtrip door Scandinavië aan het maken was. Wat mij betreft is dit boek dan ook dé must-read voor deze zomer. Verwacht echter geen oppervlakkige en voorspelbare zomerroman, want het boek bevat naast humor namelijk ook een aantal serieuze onderwerpen en veel diepgang. Ik ben fan!
Ik heb het boek in no time uitgelezen vanwege de fijne, vlotte en humoristische schrijfstijl. De afwisseling in vertelperspectief maakte het verhaal extra leuk: je leest het verhaal namelijk niet alleen vanuit moeder Anna, maar ook vanuit haar dochters Lily (12) en Chloe (17). Lily's perspectief komt tot leven via dagboekfragmenten en die van Chloe via blogposts. Deze verschillende vertelperspectieven maakten het verhaal levendig. Wat het verhaal extra bijzonder maakte was de balans tussen luchtig (humor, romantiek en roadtripavonturen) en serieus (o.a. financiële instabiliteit, opvoeding, rouw en paniekaanvallen). Ik heb een aantal keren hardop gelachen door de hilarische opmerkingen van Lily. Ook genoot ik ontzettend van de beschrijvingen van alle leuke plekjes die Anna samen met haar dochters bezocht tijdens hun roadtrip. Door dit boek krijg je zelf ook zin om een roadtrip te maken en de plekken uit het boek te bezoeken. Wat ik niet zag aankomen was de grote plottwist op 2/3e van het boek, die was behoorlijk heftig. Gelukkig was er later ook nog een hele leuke plottwist en was het hartverwarmend hoe Anna en haar dochters door deze bijzondere reis nader tot elkaar kwamen.
Ik heb ontzettend genoten van dit boek en ik kan het dan ook aan iedereen aanraden. Het is een prachtig verhaal over de unieke band tussen een moeder en haar dochters, buiten je comfortzone treden en samen herinneringen maken die je nooit meer vergeet.