Een ontroerend en hartverwarmend verhaal over de bijzondere band tussen vier katten en hun vrouwelijke baasjes
'Heel eigenwijs dacht ik dat ík Chobi had gered op die verregende voorjaarsdag. Maar degene die werd gered, was ikzelf.'
'Zij en haar kat' is gebaseerd op de beroemde anime van Makoto Shinkai, genaamd 'She and her cat'. Ik ben gek op katten, de Japanse cultuur/literatuur en het werk van Makoto Shinkai, dus ik was heel benieuwd naar dit boek.
Het boek is opgedeeld in 4 lange hoofdstukken en het bevat de verhalen van 4 verschillende katten en hun vrouwelijke baasjes. De verhalen zijn ook nog eens onderling met elkaar verbonden, wat betekent dat de katten en de vrouwen elkaar gedurende het verhaal ontmoeten. Het vertelperspectief wisselt tussen de verschillende katten en de vrouwelijke personages, waarbij ik het meest genoot van het vertelperspectief vanuit de verschillende katten bezien. Normaal lees ik namelijk altijd boeken waarbij de 'verteller' een mens is, dus ik vond het heel bijzonder om de wereld te beleven via het perspectief van een kat.
Het was ontroerend om te lezen hoe liefdevol de katten over hun baasjes dachten en hoe ze hun baasjes wilden helpen bij de worstelingen in hun dagelijkse leven, zoals: eenzaamheid, rouw, relatieproblemen en het aangaan van connecties. Ook al zijn de vrouwelijke personages heel divers met verschillende leeftijden en achtergronden, toch halen ze allemaal kracht uit de onvoorwaardelijke steun van hun kat. De katten leren ze om hun angsten te overwinnen, zelfverzekerder te worden en zich open te stellen. Ook al werd ik gedurende het verhaal een aantal keren emotioneel, bijvoorbeeld omdat ik het zo te doen had met Mimi & Cookie, was het einde van het boek heel bevredigend. Het boek voelde als een warme deken en een dampende kop chocolademelk op een regenachtige dag. De levendige omschrijvingen, de bijzondere band tussen de katten en hun vrouwelijke baasjes en de prachtige boodschap maakten dit een hartverwarmend verhaal.