Potentie, maar komt net niet helemaal uit de voeten

Bookstagram Charisaa Bookstagram Charisaa
11 mrt 2023

Latteratura, de koffiebar van Jasmijn: gelegen in een klein provinciestadje. Een gezellige winkelstraat, met kleine boetiekjes en twee grote warenhuizen. In het midden van de straat ligt de koffiebar van Jasmijn. Hier combineert ze haar twee grote passies, namelijk boeken en koffie. De koffiebar is toegankelijk voor iedereen die een heerlijk, bijzonder kopje koffie wilt, een stukje gebak wilt komen eten of heerlijk wat uurtjes in de leeshoek wilt doorbrengen. Achterin de zaak is namelijk een hele zijmuur bedolven met boeken die klanten kunnen oppakken. Wat begon met haar eigen boekencollectie, werd gaandeweg uitgebouwd door vaste klanten die boeken doneerde.

Uiteraard doet ze dit niet allemaal alleen. Thomas is haar vaste barista en bakker. Hij zorgt dat de zaak gevuld is met allemaal heerlijke hapjes en verschillende koffiesoorten. Een enorme kennisbalk van koffie is zijn specialiteit, waardoor hij er zelfs over nadenkt om workshops te gaan verzorgen over dit onderwerp. Maar ook qua lekkernijen is hij van meerdere markten thuis, zo bakt hij roomsoezen, cake, gebakjes en taartjes. Naast Thomas en Jasmijn is er nog Maris. De serveerster die oorspronkelijk alleen tijdens de vakanties bijsprong. Enkel na het afronden van haar studie heeft ze besloten om in de zaak te blijven werken en nu is ze inmiddels dus een vaste kracht van het trio.

Naast het team zijn er ook genoeg vaste klanten. Zo geven meneer Oldman en mevrouw Snelders regelmatig een bezoekje aan Latteratura. Ook Toulouse, de kat van Jasmijn, heeft een podium in het verhaal. Want haar baasje heeft het er maar druk mee. Daardoor ontwikkelt ze wel heuse oplos skills, waardoor steeds meer vaste klanten met hun mysterie bij haar aankloppen. Ook dat doet ze samen met het trio die werkt in de koffiebar en soms zetten ze de hun van Thomas zijn man Mark in. Zijn ICT achtergrond komt nog wel eens van pas in het oplossen van mysteries.

Het is een verhalenbundel rondom hetzelfde trio, Latteratura, de vaste klanten, dagelijkse zaken en mysterieus vragen die opgelost moeten worden. Het is een mooie rode draad in het verhaal. Enkel minpunt hierin is dat er gedurende de verhalen veel herhaalt wordt. Waardoor de vaart een beetje uit het verhaal vloeit. Vooral gezien het een bundel is en ze achter elkaar gelezen worden. Bij meerdere bundels, had het minder storend geweest. Daarnaast zit er weinig rust tussen de verschillende mysteries. Je had graag wat meer diepgang over het eigen leven van de drie meegekregen. Zo komt rechercheur Johan het vlagen aan bod door de mysteries die Jasmijn oplost waarbij de politie wordt betrokken. Maar over hun ontluikende relatie krijg je weinig mee. Daarnaast is het ongeloofwaardig hoeveel er bij Jasmijn in kort tijdbestek langskomt. Hierdoor is het een verhalenbundel met potentie. Enkel komt het voor mij niet helemaal uit de voeten en had ik liever een doorlopend verhaal gehad over het leven van de hoofdpersonages dan gebouwd rondom mysteries van anderen. Dat voelt onrealistisch, ongeloofwaardig en daardoor teveel van het goede.

Meer recensies van Bookstagram Charisaa