Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Beklemmende literaire thriller

Charisaa 20 december 2023
Recensie is eerder verschenen op de website van Vrouwenthrillers:
https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789400516342

Harper is een geboren Engelse, die als jong meisje verhuisde naar Australië en deze omgeving in haar boeken een podium biedt. Momenteel woont ze in de baai van Melbourne met haar man en twee kinderen. Voor het schrijven, werkte ze dertien jaar als journalist waaronder voor Hull Daily Mail. Haar thrillerdebuut De droogte uit 2016, won alle prijzen die er dat jaar te winnen viel. Als klap op de vuurpijl is dit boek verfilmd met Eric Bana in de hoofdrol van Aaron Falk. Verstoten is het derde deel dat Harper wijdt aan hoofdpersonage Aaron Falk.

De openingsavond van het Food and Wine Festival in Marrelee Valley is druk bezocht. Echter wordt de pret onderdrukt als op deze warme lenteavond een jonge baby alleen in haar kinderwagen wordt aangetroffen. De moeder is spoorloos opgegaan in de menigte. Een jaar na dato is de verdwijning van Kim Gillespie nog niet opgelost en werpt een schaduw over het leven van haar familie en vrienden. Aaron Falk reist weer af naar het stadje waar de uitgestelde doop van zijn petekind zal worden ingehaald. In de weelderige vallei heeft Falk een mooie tijd, maar als het luikje met een aantal lang verborgen gebeurtenissen uit het verleden wordt geopend, brengen die duistere vragen met zich mee rondom Falks vriend, de vermiste moeder maar ook de vrouw tot wie Falk zich aangetrokken voelt.

Harper heeft ervoor gekozen hoofdpersonage Falk terug te laten keren naar een nieuwe zaak. Het verhaal speelt zich af op een andere locatie en met andere personages dan de eerdere boeken De droogte en Wildernis. Hierdoor is het boek opzichzelfstaand en dus ook goed los te lezen zonder dat de lezer het gevoel heeft kennis te missen.

Verstoten start met een prikkelende proloog over de mysterieuze verdwijning. Hiermee wordt direct een beklemmende sfeer neergezet, want welke moeder laat nu haar pasgeboren kindje achter? Dan verliest het verhaal zijn vaart door één jaar verder in de tijd te springen en de ontvouwing van alle personages die de ruimte krijgt. Dit gebeurt aan de hand van een zeer beschrijvende schrijfstijl, die prettig en vlot leest en de lezer het gevoel geeft zelf door de Australische natuur en wijngaarden mee te banjeren. De spanning wordt niet om te snijden, maar door het onheilspellende gevoel dat er iets niet klopt aan deze zaak wordt de lezer getriggerd om door te lezen. De ontknopende hoofdstukken vanuit het perspectief van Kim en de uiteindelijke dader, zijn vergeleken met de zoektocht naar de waarheid aan de korte kant, deze hadden wat meer diepgang en uitwerking mogen krijgen.

Harper weet met Verstoten een mysterieuze en beklemmende literaire thriller neer te zetten over een hechte gemeenschap, met een romantisch tintje.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Charisaa

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?