Bijzonder verhaal: krachtig!
Egypte, een idyllisch vakantieoord, toch?! Maar wat als je daar werkt en een ongeval veroorzaakt?!
Het overkomt de jonge, Belgische Jasmine. In ' Een nacht in een kooi' doet zij haar ervaringen uit de doeken.
Want als je wordt aangehouden en onverhoeds in een Egyptische gevangenis beland, staat je wereld op zijn kop. Je weet niet waar je aan toe bent, hoe lang je zal worden vastgehouden en hoe je leven er dus uit gaat zien. Wie kun je nog vertrouwen?! Is je baas en tevens geheime geliefde, wel echt zo meegaand en zal hij alles op alles zetten om je te bevrijden?
Ondanks dat je weet dit verhaal gebaseerd is op een waargebeurde feiten die Jasmine heeft meemaakt in de zomer van 2019, voelt dit verhaal niet als zware kost aan. Waarschijnlijk heeft de schijfstijl daar een belangrijke bijdrage aan. 'Een nacht in een kooi' is het debuut van Jasmine, maar ze schrijft met zo'n vlotte pen en frisse stijl dat de humor en zelfspot er vanaf spat. Als lezer word je helemaal het verhaal ingezogen vanaf hoe haar reis begon, het wisselen van banen terwijl ze in Egypte is, hoe het zover heeft kunnen komen dat ze in de gevangenis beland tot hoe het er daar in de gevangenis aan toe is gegaan. Her en der worden andere talen gebruikt om de situatie zoals Jasmine die werkelijk heeft beleefd, over te brengen. Dit stoort totaal niet, want waar nodig wordt de vertaling erachter gezet. Zo kun je ook zonder die talenkennis het verhaal prima volgen.
Jasmine schrijft vanuit de ik-vorm, daardoor lijkt het alsof je als lezer het verhaal zelf beleeft of een stiekem een dagboek van een vriendin leest. Zo komt Jasmine ook over, als een vriendin. Zo goed weet ze haar eigen personage met alle mooie en minder mooie eigenschappen op papier te zetten. Al haar emoties, van vreugde, onzekerheid, wanhoop komen aan bod.
Dank Jasmine (@j.m.raeymaekers) dat ik je bijzondere verhaal mocht lezen. Ik kijk uit naar het volgende verhaal uit jouw hand!