Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Charles Auteur

De Dimensie is de plek waaruit de Bezieling van mensen plaatsvindt. Mensen zijn de plek waar Zielen trainen voor hun groei. Dave is Oude Ziel, een ziel die inmiddels een paar levens achter de rug heeft en nu aan de slag kan om in de Dimensie carrière te gaan maken.

De auteur heeft één (goed geschreven) hoofdstuk nodig om Dave en zijn platonische vriendin Rosalie te introduceren – zij heeft alle tegenslag in haar leven die maar mogelijk is en Dave weet dat dit karma is. Hij rekent op reïncarnatie. Dat is letterlijk het geval: hij heeft berekend dat er 70% kans is dat hij na zijn dood zal doorleven en pleegt zelfmoord met het doel haar te gaan helpen.
Gelukkig had Dave gelijk – de auteur gebruikt het gehele volgende hoofdstuk om de techniek, regels en functieniveaus van de Dimensie te laten uitleggen. Dit hoofdstuk leest als een lange en saaie les, inclusief powerpointplaatjes. Het wordt gelardeerd met (sorry, voor mij zijn het: walgelijke) opmerkingen als '(open citaat) Jonge Zielen worden niet zelden transseksueel of homoseksueel – weten we nu ook meteen dat deze geaardheden geen afwijking of ziekte zijn, maar gewoon een Bezielingsfoutje. (sluit citaat)´ Er wordt hartelijk gelachen na deze grap. En een paar bladzijden verder: (open citaat) als baby's fysiek niet in orde zijn, kan de Oude Ziel het embryo verlaten, dat leidt dan tot een spontane abortus, een miskraam. Dat klinkt hard, maar het is beter voor iedereen. De Oude Ziel heeft niets aan een Verhaal in een gehandicapt lichaam... (sluit citaat)' Als ik dit lees krijg ik het gevoel in een bruine omgeving te zijn beland. De sneer naar wetenschap verderop hoort daarbij.
De uitleg gaat langzaam over in het eigenlijke verhaal, al blijven ook daarin veel stukken theoretische uitleg nodig. De Dimensie heeft geestelijke en fysieke macht over de wereld. Niet alleen via het Bezielen van mensen (er lopen ook Onbezielde mensen rond, die zijn 'niet allemaal'(!) onbeschaafd), maar ook via rechtstreeks ingrijpen in de fysieke werkelijkheid en in het overnemen van mensen tegen hun wil.
De macht in de Dimensie is in handen van de Achttien, de Hoogste Zielen. Zij manipuleren hun medeZielen, ze oefenen de macht uit over de wereld door organisaties waarin zij de dienst uitmaken: World Watch Institue (WEF?), IAEA, Bilderberg, NASA, CIA, NSA, Club van Rome, Amnesty, Greenpeace – herken ik hier iets uit de bubbel van complotdenken? O, ja, Area 51 komt ook langs, met een bijzondere energie ...
In de Dimensie zelf zijn er geschillen: ruzie, karakters die elkaar niet liggen, strijdige doelstellingen. Dave komt in een machtsstrijd terecht. In het tweede deel van het boek krijgt de verteller in de auteur de ruimte en vertellen doet hij boeiend. Wat mij in de boodschap van het verhaal tegenstaat is de immorele boodschap: de sterken overheersen de zwakken en dat is goed. Ze manipuleren, commanderen, vermoorden. En dat allemaal onder de boodschap: '(open citaat) Wees maar niet verdrietig. Het moest zo gebeuren. Dit is het beste (sluit citaat)´. Het voelt bruin.

Hoewel de hoofdpersoon Dave samen enkele andere Zielen heel kort de indruk wekt dat hij een menswaardiger ideologie heeft, is hij uiteindelijk gewoon onderdeel van de Dimensie. Hij neemt met zijn medestanders probleemloos de arrogantie en meedogenloosheid over. Misschien wijken zijn doelstellingen wat af, moreel wijkt hij niet af: als ik het goed begrijp wil hij de mensheid met 30% verkleinen en wil hij dat bereiken met onvrijwillige genetische manipulatie. Het voelt als eugenetica.

Sfeer en moraal

De sfeer in de Dimensie deed me wat denken aan Brieven uit de Hel van C.S. Lewis (dat boek beveel ik overigens aan!). Waar Lewis op humoristische wijze met kwaadaardige karakters zijn lezers weet op te bouwen, vond ik dit boek treurig, soms in de verteltrant en overal in de boodschap.
Het boek sluit op veel punten aan bij vormen van het moderne denken: aliens controleren onze wereld (de Dimensie), er zijn (Bezielde) übermensen en (Zielloze) untermensen, er is afkeer van zowel wetenschap als religie, de 'hogere mens' waant zich volledig superieur en het daarbij horende recht om naar willekeur te beschikken over anderen wordt intensief gebruikt.
Het is een meedogenloze moraal: mensen, individuen – ze doen er niet toe. Het 'grote goed', het 'hogere doel' rechtvaardigt alles. Het boek neemt nergens op enige merkbare wijze afstand van de verwerpelijke morele boodschap.

Op uitsluitend de basis van de kwaliteit van het schrijverschap zou ik 2 tot 3 sterren hebben gegeven: een wat zwakkere eerste helft (2,5 sterren) en een redelijk boeiend vertelde 2e helft (3,5 sterren), gemiddeld op 3 sterren..
Voor het problematische morele gehalte trek ik een ster af.


NABRANDER over de beoordelingen voor deze titel (situatie op datum 23-12-2022)

Ditt boek is een uitgave van Davey Jones uit Prinsenbeek. Die kwam ik al eerder tegen in deze categorie pamflettistische titels. Zie bijvoorbeeld mijn besprekingen op Hebban van 'Tussen Hemel en Aarde 2184' (Davey Jones) en 'De Laatste Profeet' (ClusterEffect – de uitgeverij waarvan Davey Jones een imprint is).

Wat me opviel was dat op Hebban dit boek alleen hoge beoordelingen kreeg - alleen maar met 4 en 5 sterren. Er waren 6 beoordelaars waarvan tot mijn grote verbazing één dezelfde (vreemde) naam heeft als één van de personen uit het boek zelf! Ik raakte benieuwd en keek even verder.
Deze ene beoordelaar Guidolan geeft het boek 5 sterren, hij/zij geeft verder nog 3 recensies op Hebban, steeds bij boeken van Davey Jones en geeft steeds 4 sterren of meer – verder doet deze persoon niets op Hebban..
Een tweede persoon die 5 sterren aan dit boek geeft is TanteKatootje. Zij beoordeelde 11 boeken, waarvan 4 van Davey Jones, allen met 5 sterren. De andere titels waren van Ellessy, allen minimaal 4 sterren. Verder doet TanteKatootje niets op Hebban..
De derde beoordelaar die 5 sterren geeft lijkt onafhankelijk.

Vier sterren kreeg dit boek van drie personen:
Cor Harmsen, die 2 boeken beoordeelde met minimaal 4 sterren, beide van Davey Jones – verder geen activiteit op Hebban.
EllyH beoordeelde dezelfde 2 boeken met 4 sterren – verder geen activiteit op Hebban.
En Fal99cor beoordeelde dezelfde 2 boeken met 4 sterren - verder geen activiteit op Hebban.

Hiernaast waren er op de datum dat ik checkte geen verdere beoordelingen voor dit boek. Tja, toeval doet vreemde dingen. Of zou (een wel heel sinistere gedachte - word ik nu complotdenker??) de schrijver of zelfs de uitgeverij het immorele zozeer omarmen dat ze zelfs frauderen met het toekennen van sterren aan hun eigen boeken? Ach, nee, zo slecht wil ik niet van mensen denken. Het was toeval! Toeval doet tenslotte vreemde dingen.

Reacties op: Reïncarnatie in een immorele omgeving - met nabrander over beoordelingen

7
In den beginne - Piet Van Dieren
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken