Heel mooi verhaal
Ik mocht dit boek De informant lezen voor de leesclub De Boekenreizigers, o.l.v. Erna Eikhoudt.
Op de cover zie je heel veel. Een Ierse vlag, mensen in een opstand en een vrouw die dit àlles aanschouwt.
Iedereen kent het liedje Bloody Sunday en het werd vroeger ook op scholen verteld van de strijd tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland in de jaren zeventig.
Dit verhaal gaat over de spanningen tussen katholieken en protestanten en over de liefde tussen Mary en Sean. Zij protestants en hij katholiek.
Mary is veearts en helpt iedereen, zij maakt geen onderscheid tussen wie katholiek is of protestants. Sean zit mee in een organisatie die zich bezig houdt met de opstanden. Maar hij vertelt hierover niets tegen Mary, anders zou ze zich alleen maar zorgen maken.
Op een dag moet Mary naar een boerderij gaan voor een huisbezoek en vindt daar wapens, de vrouw des huizes is dood maar ze heeft pas een pasgeboren dochtertje gekregen en Mary neemt dat meisje mee. Sean ziet geen toekomst voor dit kind bij hen en brengt het weg naar een klooster.
Dat meisje vertelt haar verhaal, haar zoektocht naar Mary en Sean 30jaar na de feiten.
Kan Sean blijven ontsnappen aan de gruwelijkheden van de opstanden? En wat gebeurt er met Mary want die krijgt ook haar deel te verwerken. Vindt Mary het meisje terug?
Veel vragen waarop je in dit verhaal een antwoord krijgt. Fictie en non-fictie in één verhaal, en zo mooi beeldend geschreven door deze auteur. Je krijgt ook een mooie opbouw in het begin van het boek zodat je wat meer te weten komt over de opstanden die zich afspeelde en het waarom.
Het zijn geen lange moeilijke hoofdstukken, ze lezen heel vlot en je wil gewoon weten hoe het afloopt. Het einde had ik niet zien aankomen en vond ik heel triestig.
Een dikke aanrader van een boek waar de geschiedenis en de liefde in het middelpunt staan van dit verhaal.