Feelgood boek over een zwaarder onderwerp

Cora Cora
28 mrt 2023

Ik vind het boek een sterke titel hebben. Je denkt daarbij aan de uitdrukking ‘Stof tot nadenken’ maar nadenken is dan veranderd in ‘zwijgen’ wat je weer kan linken aan de holocaust. En het woordje ‘stof’ ook letterlijk aan de textielindustrie.

Het boek speelt in twee tijdlijnen, begin jaren 1907 - 1950 en 1991/1992. Kleindochter Julia doet onderzoek naar de oorlogsperiode voor haar studie en grootvader Jan vertelt haar daardoor verhalen over vroeger. Je gaat heen en weer tussen heden en verleden, ik vind dat altijd wel erg fijn lezen het werd daardoor ook niet 'zwaar' maar meer een feelgood boek over een zwaarder onderwerp.

Het boek gaat over de schijnbaar onmogelijke liefde tussen de rijke dochter Sara van de Joodse textielfamilie en de arme zoon Jan van het arbeidersgezin dat werkzaam is in de fabriek. Het is heftig om te zien hoe hun sociale leven eigenlijk verdwijnt op het moment dat ze voor elkaar kiezen, ze horen daardoor eigenlijk nergens meer bij.

Wat ik heel interessant vond in dit boek was alle informatie over de werkzaamheden in de textielfabriek, hoe dit in zijn werk ging, dat de spoelen erg gevaarlijk konden zijn etc. Ook de informatie over het invoeren van de arbeiderswet, de stakingen etc. vond ik heel leerzaam. Ik houd ervan om iets te leren tijdens het lezen van een boek :)

Verder lees je over de aanloop naar de oorlog, hoe ook mensen uit Enschede partij kozen voor de Duitsers en waarom ze dit deden. Maar ook over mensen die er afstand van namen, Joden die vertrokken naar veiliger oorden of juist niet en in het verzet gingen/onderdoken.

De schrijfstijl van Mariska is erg goed, het verhaal is goed te volgen, je wilt graag verder lezen. Het leest als een feelgood boek waarin veel informatie is verwerkt over (de aanloop naar) de oorlogsperiode. Wel vond ik de aanloop naar het gedeelte over de oorlog en het vervaardigen van de jodensterren vrij lang. Ik had door de achterflap en cover het idee gekregen dat verhaal daar sneller mee zou starten.

Ik vond het nawoord in het boek erg interessant ook om te lezen. Meer informatie over Enschede in die tijdsperiode, tips voor het bezoeken van musea, de synagoge in Enschede etc. Ik ben na het lezen van dit boek wel van plan het Weverijmusum te gaan bezoeken!

Meer recensies van Cora