Een verhaal over beste vriendinnen. status, geld en macht

Cora Cora
24 mrt 2023

'Beste Vrienden' bestaat uit twee delen. Het eerste deel speelt zich af in 1988 in Karachi, Pakistan. Maryam en Zahra zijn om dat moment 14 jaar oud. Het tweede deel van het boek speelt zich af in 2019 en in Londen. Je leest het boek zowel vanuit Maryam als Zahra.

Ik vond vooral het eerste deel van het boek heel interessant omdat het over de geschiedenis van Pakistan gaat en de mij onbekende en daardoor interessante gewoontes van dat land . Ook lees je hoe het is om onder het regime te staan van een dictator in een gezin die zich van hem afzet. De angst die dat met zich meebrengt.

Maryam en Zahra zijn vriendinnen maar komen uit verschillende milieus. Maryams familie runt een fabriek in lederwaren voor de welgestelden van Pakistan en horen bij de 'betere kringen', Zahra's vader is tv-presentator bij een populaire talkshow over cricket en haar moeder is directeur van een middelbare school, zij behoren bij de arbeidersklasse.

Zahra en Maryam hebben beiden de wens om te gaan studeren in Engeland. Zahra moet hiervoor hoge cijfers halen. Maryam heeft het geluk uit een rijke familie te komen waardoor een plek voor haar gegarandeerd is.

Een nare gebeurtenis op een feestje zorgt ervoor dat Maryam's toekomstplannen wijzigen.

Het boek gaat verder naar 2019. Je leest over de ontbrekende tijd van Zahra in een artikel uit de Guardian staat en hetzelfde is het geval voor Maryam waarover je een artikel leest in Tech Capital News. Ze hebben op dat moment beiden een hoge functie in het bedrijfsleven.

Ik vond het eerste deel heel interessant en snel doorlezen. Dat vond ik het beste deel van het boek. Het tweede deel vond ik wat minder interessant. Ik had de verwachting dat de personages uit hun verleden eerder in het tweede deel weer op zouden duiken omdat dit zo prominent op de achterflap wordt benoemd. Het is echter maar een klein deel aan het einde van het boek, al zorgt dat er wel voor dat hun houding naar elkaar ineens verandert. Het tweede deel gaat vooral over hun vriendschap en wat er op dat moment in hun dagelijks leven voorvalt, dat maakte dat ik het wat voort vond kabbelen in vergelijking met het eerste deel.

Meer recensies van Cora