Interessante historische roman over de schilderijen en het leven van Vermeer

Cora 11 maart 2023
Heel Delft spreekt schande van een schilderij dat Johannes Vermeer heeft geschilderd. Het hangt in Mechelen, de herberg van Johannes zijn ouders. Dienstmeisje Tanneke gaat vermomd de herberg in om het schilderij waar een hoertje, klant en koppelaarster op staan, te bekijken. Ze wil met eigen ogen zien of de roddels over het schilderij waar zijn. Er wordt gedurende het hele boek over het schilderij gesproken en er komt steeds meer duidelijkheid over waarom hij het geschilderd heeft en welk verhaal erachter zit.

Mechelen was vroeger een vooraanstaande herberg, maar door wangedrag van Vermeers vader is het nu een herberg waar hoertjes werken en waar voornamelijk dronkenlappen komen. Het is geen plek waar nette mensen komen. Johannes heeft een aanvaring met zijn schoonmoeder Maria Thins gehad i.v.m. het schilderij en is uit haar huis verbannen. Hij schildert dus nu weer in Mechelen maar hij heeft een hekel aan het soort gasten dat Mechelen trekt en hij heeft ook geen goede band met zijn moeder die liever heeft dat hij haar komt helpen in de herberg.

Verder lees je over zijn band met zijn 2 dochtertjes en Catharina, waar hij al op jonge leeftijd verliefd op is geworden. Ook gaat het over de problemen tussen de Katholieken en de Protestanten in Delft.

Je leest dit boek vanuit drie personen: Johannes Vermeer, zijn vrouw Catherina en dienstmeisje Tanneke Everpoel. Ik vond het erg interessant om zo een inkijkje te hebben in het leven van Vermeer en te lezen over de achtergrond van zijn schilderijen. Het maakte wel dat ik de schilderijen van Vermeer ging googlen en ernaast ging leggen. Er worden meerdere schilderijen van Vermeer op volgorde besproken en uitgelegd waarom ze geschilderd zijn, uitleg over de keuze van kleuren etc.

Mensen vonden Vermeer maar een rare snuiter, een dromer, omdat hij soms tijden voor zich uit kon staren. Wat ik een mooie gedachte van Vermeer zelf hierover vond: 'De prijs die ze betalen is hoog: wie rent heeft geen tijd om gade te slaan. Het zal van ons schilders moeten komen, om al die vluchtigheid een halt toe te roepen, om de tijd stil te zetten, om eeuwigheid te verlenen aan het ogenblik.'

Ik vind dat dit boek smaakt naar meer, het leest vlot door en ondertussen leer je ook weer iets over de geschiedenis van Delft en van Vermeers leven. Ik zie dat Matthias Rozemond ook nog een boek geschreven heeft over Rembrandt, dat boek wil ik nu ook gaan lezen :) Verder ben ik nog altijd niet in het Rijksmuseum geweest, het staat wel hoog op mijn lijstje. Nu nog wat hoger!

Meer recensies van Cora