Ieder einde is ook een begin

Cora Cora
22 mrt 2023

Het boek begint met de laatste uren van onderhoudsmonteur Eddie. Eddie heeft het idee dat hij nooit wat bereikt heeft in zijn leven. Hij is in de voetsporen van zijn vader, met wie hij geen goede band had, getreden en heeft diens baan overgenomen toen hij overleed. *'Een leven is nooit zinloos' zei de Blauwe Man. 'Het enige zinloze is de tijd die we verspillen met denken dat we alleen zijn'.*Door zijn poging om een meisje te redden komt hij te overlijden. Vervolgens ontmoet hij om de beurt vijf personen uit zijn leven op aarde. Met elke persoon gaat hij terug naar de omgeving waar zij iets heftigs mee hebben gemaakt met Eddie en vervolgens vertellen zij de andere kant van het verhaal. Eddie leert daarbij over de zin van zijn bestaan en waarom zijn leven niet zinloos is geweest zoals hij altijd heeft gedacht. 'Heb jij dit ook gedaan' vroeg hij uiteindelijk. 'Heb jij ook vijf mensen ontmoet?' Ze knikte 'Vijf andere mensen,' zei hij. Ze knikte weer. 'En die hebben alles uitgelegd? En dat maakte verschil?' Ze glimlachte. 'Al het verschil van de wereld.' Ze raakte zijn kin aan. 'En toen wachtte ik op jou'. Vijf ontmoetingen in de hemel is een indrukwekkend boek van Mitch Albom . Het laat je nadenken over je eigen leven, het belang van de kleine dingen die je doet voor een ander, hoe die kleine dingen juist grote impact kunnen hebben op de ander. Dat een leven nooit zinloos is, dat er altijd mensen om je heen zijn, je bent niet alleen. Mooi om zo terug te kijken op het leven van Eddie en de andere kant van het verhaal te lezen, dat zo heel anders is dan hoe Eddie het beleeft heeft. Dat laat je nadenken over hoe je zelf tegen dingen aankijkt, het laat je afvragen hoe de ander dit eigenlijk ziet en dat je hier op aarde een gesprek daarover zou moeten voeren, nu het nog kan..

Meer recensies van Cora