Een verschrikkelijk leven voor Schelvis
Recensie – Overgave op commando van Nadia de Vries
★★★★☆
Overgave op commando van Nadia de Vries is een korte roman, maar wel eentje die stevig binnenkomt. Het boek leest vlot en heeft een hoog tempo; ik had het dan ook binnen twee dagen uit. Toch is dit geen licht verhaal. Achter de toegankelijke schrijfstijl schuilt een beklemmende, rauwe en soms ronduit vervreemdende wereld.
In dit verhaal volgen we Schelvis, die opgroeit in de schaduw van een staalfabriek in een kustdorp waar het leven al min of meer voor je lijkt te zijn uitgestippeld. De toekomst bestaat uit werken op plekken zonder ramen, onder druk van de klok, in een bestaan dat weinig ruimte biedt voor vrijheid of echte zelfbeschikking. Schelvis verlangt naar iets anders: niet langer onderworpen zijn aan omstandigheden, maar grip krijgen op het eigen lot. Juist dat verlangen maakt het verhaal sterk, want als lezer voel je voortdurend de spanning tussen willen ontsnappen en steeds weer teruggetrokken worden in dezelfde benauwende werkelijkheid.
Wat mij vooral opviel, is dat Schelvis telkens opnieuw in benarde en ontwrichtende situaties terechtkomt. Waar het personage ook heen gaat, er duiken steeds weer bizarre, gewelddadige of misbruikende elementen op. Daardoor krijgt het verhaal iets koortsachtigs: alsof er geen echte ontsnapping mogelijk is. Het is bijna alsof Schelvis vastzit in een vicieuze cirkel van afkomst, omgeving en pech, en daar maar niet uit weet te breken. Dat maakt het verhaal niet alleen indringend, maar ook behoorlijk somber.
De sfeer in het boek is beklemmend en geregeld ongemakkelijk. Nadia de Vries laat zien hoe geweld soms bijna terloops aanwezig kan zijn, juist omdat het voor sommige mensen zo normaal is geworden dat niemand er nog echt van opkijkt. Dat maakt indruk. Ook de thematiek van klasseverschillen is sterk verweven in het verhaal. Het verschil tussen mensen die hun leven zelf mogen vormgeven en mensen die vooral moeten ondergaan wat hen overkomt, wordt pijnlijk duidelijk. Dat geeft deze roman niet alleen emotionele lading, maar ook maatschappelijke scherpte.
Daarnaast vond ik de eenzaamheid in dit boek erg voelbaar. Het gevoel dat niemand je echt mist, ziet of liefheeft, hangt als een schaduw over het verhaal. Dat gaf mij tijdens het lezen een treurig en leeg gevoel. Het is geen boek dat hoop of troost centraal stelt, integendeel. Juist die hardheid maakt het verhaal intens. Er zitten zeker spannende stukken in die ervoor zorgen dat je snel verder wilt lezen, omdat je wilt weten wat er nu weer gaat gebeuren. Maar hoopvol wordt het eigenlijk nergens.
De stijl van Nadia de Vries past goed bij het verhaal: direct, scherp en beeldend, met een ondertoon die tegelijkertijd satirisch, absurd en pijnlijk serieus aanvoelt. Dat maakt Overgave op commando bijzonder. Het is geen roman die je even leest en daarna meteen loslaat. Door de grimmige sfeer en de thematiek blijft het boek nog wel even hangen.
Ik geef Overgave op commando 4 sterren. Het is een vlot geschreven, indringend en origineel boek dat spanning weet te combineren met scherpe observaties over klasse, geweld en lotsbestemming. Geen hoopvol verhaal, wel een sterk en indrukwekkend boek.