Indrukwekkend!

Daisy Hofman Daisy Hofman
23 mrt 2026

Recensie – Het huis van de moskee van Kader Abdolah

Het huis van de moskee van Kader Abdolah vond ik een indrukwekkend en interessant boek. Het verhaal geeft een bijzonder inkijkje in het leven in Iran en in de manier waarop de islam daar door veel mensen wordt beleefd. Juist dat menselijke en alledaagse aspect vond ik sterk: in het begin zie je vooral hoe mensen vreedzaam samenleven, elkaar met respect behandelen en houvast vinden in hun geloof en tradities.

Wat dit boek voor mij extra bijzonder maakt, is het contrast dat daarna ontstaat. Naarmate radicalisering meer invloed krijgt, verandert de sfeer ingrijpend. De rust, verbondenheid en naastenliefde die eerst zo vanzelfsprekend lijken, maken steeds meer plaats voor angst, onderdrukking en extreem geweld. Juist de gewone gelovige mensen lijken daarvan de dupe te worden. Dat maakt het verhaal pijnlijk, maar ook heel krachtig.

Kader Abdolah laat daarmee goed zien hoe een samenleving kan veranderen wanneer geloof niet langer verbindt, maar wordt gebruikt om macht uit te oefenen. Dat maakt dit boek niet alleen een familiegeschiedenis of een verhaal over Iran, maar ook een indringende roman over verlies, verandering en de kwetsbaarheid van vrijheid.

Wat het boek daarnaast extra toepasselijk maakt, is dat Iran ook nu nog volop in het nieuws is vanwege de onrust in het land. Daardoor voelt dit verhaal actueel en relevant, en ga je tijdens het lezen vanzelf nadenken over de achtergronden van de spanningen van vandaag.

Ik vond Het huis van de moskee een boeiend, gelaagd en aangrijpend boek dat me echt aan het denken heeft gezet.
4 sterren.

Meer recensies van Daisy Hofman