Een goede raad : Ganbatte !

Danielle Gemmel 05 november 2021
In het voorwoord krijg je het verschil tussen ‘geluk’ en ‘ganbatte.’ Geluk is afhankelijk van externe factoren en legt het lot van de mensen buiten hemzelf. Ganbatte doet een beroep op de eigen kracht en mogelijkheden van de mens : wat er gebeurt, hangt af van zijn inspanning.

De Japanners kennen de veerkracht van een mens als geen ander volk. Het geheim van dit volk dat steeds weer als een feniks uit zijn as herrijst na al die oorlogen en natuurrampen zoals die tsunami’s en aardbevingen. Dit geheim is de ganbatte-filosofie, een typisch Japans begrip voor ‘zo goed mogelijk je best doen, nooit opgeven, altijd doorgaan.

In 50 hoofdstukken maak je kennis met die typische Japanse filosofie over doorzettingsvermogen en veerkracht : nl. de kunst om met de uitdagingen van het leven om te gaan.

Ik kreeg dit boek gisteren van mijn lieve vriendin Sonja. Het komt op het juiste moment op mijn pad. Zoals je kan lezen op p.69 over de wet van de aantrekkingskracht. Sinds ik dingen vraag aan het universum komen speciale mensen op mijn pad en gebeuren er echt bijzondere dingen. Mijn leven krijgt weer een bepaalde richting die steeds meer bij mij past. Eigenlijk is het een heel inspirerend geschenkboekje. Het motiveert mensen om terug op pad te gaan en zo een beter leven te leiden.

Meer recensies van Danielle Gemmel