Verrassend scherp
Athena Liu is een bestsellerauteur, June Hayward is dat niet. Maar wanneer June toevallig getuige is van Athena’s dood, beseft ze dat dit haar kans is om beroemd te worden. Wat als ze het bijna voltooide manuscript van haar vriendin gebruikt? Wat als ze het onder haar eigen naam publiceert? Wat als ze een nieuwe, raciaal ambigue identiteit aanneemt?
De leugens stapelen zich op en June dreigt ontmaskerd te worden. Hoe ver wil ze gaan om haar gestolen succes te beschermen?
Om eerlijk te zijn ben ik met lichte angst aan dit boek begonnen. De recensies die ik al had gelezen, waren heel verdeeld. Ik begon dus met niet al te hoge verwachtingen, maar ‘Yellowface’ heeft me echt verrast! Ik hing aan June’s lippen. Haar gedachtegang is - op z’n zachtst gezegd - opmerkelijk te noemen. Maar daardoor is ze een erg intrigerend en interessant personage.
Bovendien zette de auteur een ijzersterk plot neer en haar schrijfstijl trok me helemaal mee in het verhaal. Het verhaal legt heel wat pijnpunten bloot en is maatschappijkritisch. De scherpe pen van de auteur kon ik wel smaken. Ze zet het verhaal op zo’n realistische en pijnlijke manier neer waardoor je als lezer voortdurend geboeid blijft. Je beseft dat je niet mag meeleven met June, maar tegelijkertijd is haar personage zo sterk dat je dat op den duur toch doet. Ze is fascinerend en hatelijk tegelijkertijd.
Kortom: ‘Yellowface’ heeft me aangenaam verrast. Het is scherp, kritisch en enorm intrigerend. De schrijfstijl is verslavend en doet de grens tussen feit en fictie vervagen.