Intelligent & hield me in het ongewisse!

Deveney 21 november 2025
Als ik een tip mag geven voor het lezen van dit boek: hou je koppie erbij. Deze thriller is intelligent, erg goed neergezet en zit vol onverwachte wendingen.

Als een crimineel in de straten van Minneapolis wordt neergeschoten, wijst alles naar een lone wolf die direct is verdwenen. Als de schutter opnieuw toeslaat, wordt detective Oz ingeschakeld. Naarmate het aantal slachtoffers stijgt, maakt Oz zich meer zorgen: de schutter doet hem namelijk denken aan zichzelf..

Ik moest even wennen aan de verschillende perspectieven die zich per hoofdstuk en ook in het hoofdstuk afwisselen. Je volgt namelijk het verhaal van de detective, de schutter, een auteur en van enkele bijpersonen. Toen ik eenmaal was gewend, wilde ik het liefst doorlezen en begrijpen wat Nesbø me voorschotelde.

Elk personage lijkt een dubbele agenda te hebben en het was me lang onduidelijk hoe de vork in de steel zat. En juist daar houd ik van. Laat me maar gissen, overdenken en geen idee hebben van de weg die we bewandelen. Nesbø is daar een koning in en dat bewijst hij in dit boek opnieuw.

Op sommige momenten voelde het verhaal aan als de aftrap van een gloednieuwe serie: Minneapolis Police Department (MPD). Alleen is een boek lezen toffer, omdat je dan in de hoofden van de personages kruipt.

Je hoeft niet bang te zijn om een Scandinavisch sausje te missen, want de auteur gaf genoeg ruimte aan personages met Noorse roots. Ook gaf de auteur een podium aan relevante en interessante onderwerpen. Zo is het verhaal geschreven rondom wapenbezit in Amerika, maar komen ook de dood van George Floyd en de Amerikaanse verkiezingen aan bod. Al deze thema’s zetten het verhaal kracht bij.

Minnesota is een thriller met een goede opbouw van spanning, welke mij in het ongewisse hield. Misschien heb ik, aan het eind, een klein applausje gegeven.

*ik ontving dit boek als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Meer recensies van Deveney