Een verhaal met een mooi moraal, maar in een onrealistische setting

Deveney 09 november 2025
Een YA-boek met een duidelijke boodschap in een - voor mij - ongeloofwaardige setting.

Masha (16) is gestopt met school. Ze werkt bij Kruidvat en spaart voor een borstvergroting. Wanneer Dennis haar leven binnenwandelt, lijkt alles een goede kant op te gaan. Hij neemt haar mee op droomvakantie naar Thailand. Helaas verandert deze reis in een nachtmerrie.

We volgen het verhaal vanuit het perspectief van Masha. Ze is jong, kwetsbaar en naïef. Haar vriendje, Dennis, maakt dan ook gebruik van haar zwakke plekken. Het frustreerde me dat haar ouders haar niet behoedden voor bepaalde keuzes.

Het verhaal kent een bepaalde spanning. Deze spanning had verder opgevoerd kunnen worden als het perspectief van Dennis of een van de ouders was toegevoegd.

Enerzijds vind ik Zwarte kus een boek met een goede boodschap voor jongeren: volg je intuïtie, wees lief voor jezelf en weet dat je goed bent zoals je bent. Deze boodschap is gegoten in een vermakelijk verhaal, waardoor je als lezer wilt weten hoe het verhaal en de hoofdpersoon zich ontwikkelen. Veel jongeren zullen een stukje van zichzelf in Masha terug kunnen vinden.

Anderzijds heb ik me (te) vaak afgevraagd hoe vaak een 16-jarige zich daadwerkelijk in zulke bizarre en rare situaties bevindt. Deze twijfel deed afbreuk aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Ook vind ik het jammer dat de auteur vooral inzoomt op de negatieve kant van Thailand. Dat laatste geeft een erg eenzijdig beeld.

Ik zou het boek aanraden aan jongeren die benieuwd zijn naar de wereld buiten Europa en een mooie les willen halen uit een verhaal. Maar wel met de mededeling dat Thailand ook leuke kanten kent.

*dit boek ontving ik als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Meer recensies van Deveney