ilverspoor
Kim ten Tusscher is al sinds 2008 actief als auteur van epische fantasy boeken. Ze begon met Hydrhaga en ze schreef onder andere de Lilith trilogie. Maar ze was na het schrijven van deze trilogie, net als veel lezers, nog niet klaar met deze bijzondere personage. Dus schreef ze verder.
Deze serie heet Vertellingen van de ondergang en bevat de boeken Bloed, Macht, Vuur, Blind en Storm. Ik mocht beginnen met het lezen van het eerste deel. Ik heb de andere boeken van Kim nog niet gelezen.
“Door hen zat ze gevangen in een leven dat nooit voor haar bedoeld was. Ze gromde. Een draak zou niet gevangen moeten zitten.”
Het is 10 jaar na de gebeurtenissen uit de Lilith trilogie en Lilith leeft als profeet met Az-Zhara, haar partner, in het paleis. Er is vrede in het Koninkrijk. Dan komt er ineens een rechtmatige eigenaar van de troon, de tienjarige Rayender eist wraak op de gebeurtenissen van tien jaar geleden en Lilith en de mensen om haar heen moeten vluchten. Ergens ver in een dorp in de woestijn woont Nighram met haar ouders, hoewel ze er nooit echt bij hoort voelt ze zich veilig en geliefd. Totdat het dorp ineens aangevallen wordt en zij moet vluchten voor haar leven. In drie delen wordt het verhaal van deze twee vrouwen verteld.
“Hun geheim was ver buiten het bereik van de mensen, net als de sterren.”
Lilith doet in het begin van het boek onderzoek in de bibliotheek en laat daarbij stukjes informatie los die voor de lezer handig zijn om te weten, vooral als deze haar nog niet kent. Tijdens de weg van de bibliotheek naar huis beschrijft Kim ten Tusscher de wereld waar Lilith nu in leeft en hoe die eruit ziet. En dit eerste hoofdstuk is een mooie introductie van het verhaal. De beelden in het boek zijn heel beschrijvend zonder dat er teveel uitgeweid wordt en er ook nog een deel wordt overgelaten aan de fantasie van de lezer zelf.
Naast het verhaal van Lilith is er het verhaal van Nighram, een ontroerend verhaal over een jong meisje in een arm woestijndorp. Haar ouders hebben een moeilijke geschiedenis en Kim ten Tusscher laat zien dat geschiedenis hier ook de toekomst kan bepalen. Hoe mensen uit een lagere klasse met elkaar omgaan en de beschrijving van de cultuur en de gewoontes zijn uniek. Zij is, net als Lilith, een persoon die anders is dan de mensen om haar heen. Het geeft een diepgang aan het boek waar erg van genoten en veel over nagedacht is.
Alle personages in het boek zijn personen met gevoel en karakter die de lezer niet snel zal vergeten. En dit met een duidelijke scheiding van hoofd- en bijrollen. Het verhaal is vlot geschreven en met op de juiste momenten een wending die elke keer weer onverwacht is kan de lezer het verhaal ook buiten de leesmomenten om niet loslaten. Dat zorgt voor veel nieuwsgierigheid en leesplezier.
De strategie van het oorlogsvoeren in het boek is als een schaakspel en dat weet Kim ten Tusscher goed te beschrijven zodat de lezer het geheel goed kan volgen en mee kan denken over volgende stappen. En dan weer volledig overdonderd worden door een onverwachte wending.
Bloed laat je nadenken over wat het met iemand doet als de lotsbestemming ineens verandert. Ook buiten jouw wil om. Het is daarnaast een warm liefdesverhaal, een verhaal over relaties in een gezin en een gemeenschap, tussen personen die er altijd voor elkaar zullen zijn. Wat de toekomst ook zal brengen.
Het zou gaaf zijn als deze serie verfilmd zou worden maar de boeken zullen vele malen beter zijn dan welke film ook.
Ik kijk erg uit naar de volgende delen. Bloed was een goede start….
“Hun geheim was ver buiten het bereik van de mensen, net als de sterren.”